Marți, 28 mai 2019, ora 19.00, în aula Academiei de Științe Economice din Stockholm (Handelshögskolan), va fi lansat romanul ”Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, în limba suedeză. La eveniment, vor participa scriitorii Mircea Cărtărescu şi Aris Fioretos. Cu ocazia recentei apariții în Suedia a romanului ”Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, ICR Stockholm, în colaborare cu editura Albert Bonnier și Casa de Cultură a orașului Stockholm (Kulturhuset) prin programul Scena Internațională a Scriitorilor, organizează lansarea volumului, urmată de o discuție între scriitorii Mircea Cărtărescu și Aris Fioretos. Evenimentul va fi completat de o lectură publică în limba suedeză din roman. Astfel, Mircea Cărtărescu va vorbi despre temele centrale ale romanului său și va răspunde la întrebări din partea publicului. Partenerul său de discuții va fi scriitorul suedez Aris Fioretos, unul dintre laureații Premiului Marin Sorescu, acordat de institut unui scriitor suedez care prin opera sa desființează granițe, facilitând dialogul dintre culturi. Discuțiile se vor desfășura în limba engleză.
Evenimentul se va desfășura totodată în cadrul unui nou concept literar, care reunește Academia de Studii Economice și reprezentanța companiei multinaționale McKinsey&Co din Suedia, în cadrul căruia studenții de la Academia de Studii Economice au ocazia să participe la diverse întâlniri literare cu scriitori consacrați de pe scena internațională.
Mircea Cărtărescu (n. 1956) este poet, prozator, eseist, publicist, critic literar și profesor în cadrul Facultății de Litere a Universității din București. Cărțile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse în zeci de limbi, primind numeroase premii, ca cele din partea Academiei Române, a Uniunii Scriitorilor din România și din Republica Moldova, a Ministerului Culturii, a Asociației Scriitorilor din București și a Asociației Editorilor din România. De asemenea, pe lângă Premiul „Thomas Mann” pentru Literatură și Premio Formentor de las Letras, primite în anul 2018, Mircea Cărtărescu a mai primit, printre alte distincții, Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013) și Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană (2015). În afară de romanul Solenoid, în limba suedeză i-au mai fost publicate volumele Levantul, Travesti, Jurnal 1994-2003, trilogia Orbitor, Nostalgia, toate apărute la editura Albert Bonnier, cea mai prestigioasă editură suedeză, precum și o selecție de versuri, En lycklig dag i mitt liv (Ellerströms).
Aris Fioretos (n. 1960) este scriitor, traducător şi istoric literar (specializat în literaturile germană şi anglo-americană). Fioretos este autorul studiului Det kritiska ögonblicket / Momentul critic: Hölderlin, Benjamin, Celan(Norstedts 1991) şi a antologiei de eseuri Word Traces.Readings of Paul Celan / Urmele cuvintelor. Lecturi ale lui Paul Celan (Johns Hopkins University Press 1994). Aris Fioretos este autorul a treisprezece volume de proză şi eseuri, traduse în diverse limbi, printre care şi româna – romanul său Adevărul despre Sascha Knisch a apărut în 2006 la Editura Polirom, în traducerea Gabriellei Eftimie, iar romanul Marya apărut în 2017 la Editura Humanitas Fiction în traducerea Elenei-Maria Morogan. Ca traducător, Aris Fioretos este autorul unor traduceri de excepţie, în limba suedeză, din operele lui Paul Auster, Friedrich Hölderlin, Vladimir Nabokov şi alţii. Aris Fioretos a primit numeroase premii naționale și internaționale: Premiul Karin și Karl Ragnar Gierow al Academiei Suedeze (1994), Premiul de iarnă al Fundației De Nio (2000), Premiul Gleerups (2009), Premiul Sture Linnér (2011), Premiul Marin Sorescu oferit de Institutul Cultural Român (2012), Marele Premiu al Fundației De Nio (2013), Premiul pentru roman al Radioului Suedez (2016), Premiul pentru roman al orașului Gävle (2016), Premiul Jeanette Schocken al orașului Bremerhaven (2017).Este membru al Deutsche Akademie fürSprache und Dichtung din Darmstadt.
Bilete: http://kulturhusetstadsteatern.se/Litteratur/Evenemang/2019/Mircea-Cartarescu/.