Panoplia de la „Muzeul Vârstelor”, prezentată la Palatul Suțu

apr. 24th, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 25 aprilie 2019, ora 18:30, Muzeul Municipiului București vă invită la conferința „Despre armele românilor în Epoca Modernă: panoplia din expoziţia permanentă <<Muzeul Vârstelor>>”, susținută de Vladimir Creţulescu, muzeograf în cadrul MMB, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2).

Introducerea în Țările Române a modelelor culturale şi instituţionale moderne, de factură occidentală, a dus, printre altele, la o transformare fundamentală a modului în care românii se raportau la arme. Dacă în secolele perioadei pre-moderne (sec. al XVI-lea – al XVIII-lea) armele făceau parte din peisajul cotidian (pistoalele de la brâul zapciilor, arnăuţilor şi feluriţilor lefegii, jungherele şi hangerele de la chimirul boierilor mari etc.), în veacul al XIX-lea portul (şi meşteşugul) armelor devine un monopol al armatei şi poliţiei. Tânărul stat român modern monopolizează violenţa, restrângând accesul civililor la armament. Însă în acelaşi timp moda duelurilor, venită tot din Occident, împinge tinerele vlăstare boiereşti la înfruntări pe viaţă şi pe moarte, cu pistoale şi săbii, pentru răscumpărarea onoarei rănite.

Prezentarea se va concentra asupra rolului schimbător al armelor în societatea moldo-valahă, la cumpăna secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea. Conferința va avea drept punct de pornire piesele din panoplia de arme a Muzeului Vârstelor (Casa Filipescu-Cesianu). Va fi prezentată evoluţia rolului social al armelor în societatea românească, plasând această dinamică în contextul evoluţiei rapide a tehnologiei militare în epoca modernă.

Intrarea: 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu în termen de 30 de zile.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

 

Număr de vizualizări :558


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro