Expoziția de fotografie „Khozyain/ Amfitrionul“, la Muzeul Imaginii în Mișcare din Leiria

apr. 25th, 2019 | By | Category: Postcard

Primăria orașului Leiria, Muzeul Imaginii în Mișcare din Leiria (MIMO) și Institutul Cultural Român de la Lisabona prezintă, între 27 aprilie și 14 iulie 2019, expoziția „Khozyain/ Amfitrionul“ a fotografului român Mircea Albuţiu. Vernisajul va avea loc sâmbată, 27 aprilie 2019, la ora 16:00.

Sfistofca e o localitate izolată din Delta Dunării. Este locuită de lipoveni, o minoritate etnică de origine rusă care s-a refugiat în zonă pentru a scăpa de persecuțiile împărătesei Ecaterina a II-a. Viitorul Sfistofcăi (a cărei biserică este singura clădire/ instituție semnificativă a locului, fiind și una dintre primele construite de lipoveni în Delta Dunării) este nesigur, satul fiind în pericol să dispară cu totul în următorii 30 de ani și, împreună cu el, un mod de viață arhaic. În acest sat trăiește Vasile Serghevici Servov, pescar, dar de asemenea tâmplar și crescător de animale. Totuși, ce îl deosebește pe Vasile de ceilalți locuitori este dragostea sa pentru șah, acesta fiind și motivul pentru care a organizat deja șapte ediții ale unei competiții numită „Pescărușul alb“. Viața sa cotidiană este subiectul central al expoziției  „Khozyain/ Amfitrionul“.

 

Fotograful și realizatorul de film Mircea Albuțiu s-a născut la Cluj, un oraș care l-a marcat prin poveștile și istoria sa, și spune că „își folosește camera fotografică precum un vânător“. Mircea Albuțiu se află la a doua expoziție prezentată în Portugalia (după „New Energy – Amor Amores“ la Teatrul José Lúcio da Silva din Leiria și la Institutul Cultural Român de la Lisabona, în anul 2017).

 

Număr de vizualizări :522


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro