Ziua Internațională a Femeii marcată la Lisabona prin lansarea volumului „O chestiune de onoare. Tânăr pentru o zi“, de Elena Dumitrescu-Nentwig

mart. 4th, 2019 | By | Category: Eveniment

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează în data de 7 martie 2019, la ora 19.00, un eveniment special dedicat Zilei Internaționale a Femeii, în cadrul căruia va avea loc lansarea volumului de teatru în limba română „O chestiune de onoare. Tânăr pentru o zi“, al Elenei Dumitrescu-Nentwig,  apărut la Editura „Istros“ a Muzeului Brăilei „Carol I“ în 2018. Autoarea, stabilită de mai bine de un deceniu în Portugalia, s-a afirmat ca una dintre cele mai proeminente personalități culturale ale comunității românești de aici. În cadrul evenimentului, vor fi recitate fragmente din piesa „O chestiune de onoare“ de către Elena Dumitrescu-Nentwig și Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, urmate de o discuție liberă cu publicul.

Soprana Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila și a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti, apoi a cântat la Opera din Iaşi. Recunoaşterea internaţională a obținut-o în anii ’70, după plecarea în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franţa, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia şi Israel. În ultimii ani, a scris basme, proză scurtă, romane și  poezii,  în limbile română şi germană, care au avut ecouri favorabile în rândul cititorilor şi în presa de specialitate. După ce a convins ca prozatoare, Elena Dumitrescu-Nentwig s-a îndreptat către dramaturgie, publicând două piese de teatru în limba română: „O chestiune de onoare“ și „Tânăr pentru o zi“, inspirate din întâmplări din mediul social german. Prima – o tragedie – atacă problema puterii tradiției într-o comunitate de minoritari turci, cea de-a doua – o tragi-comedie – cu personaje autohtone, germane, dar care interacționează cu emigranți din Răsărit.

 

„Mă mișc în culturile Europei. Europa este casa noastră, Dumnezeu nu a făcut granițe și nu ne-a separat, este datoria noastră să luptăm împotriva a tot ceea ce este totalitar pentru că orice formă de totalitarism este un impediment pentru dezvoltarea liberă a spiritului. Acest volum este un apel la toleranță, la respect reciproc“, a mărturisit scriitoarea.

 

 

Număr de vizualizări :410


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro