Noul val al cinematografiei românești a fost larg apreciat la Festivalul de Film Francofon din Israel, organizat în cadrul seriei de evenimente menite să marcheze Ziua Francofoniei în Israel. La ediția din acest an a Festivalului, România a fost prezentă cu filmul „Moon Hotel Kabul”, cea mai recentă producție a Ancăi Damian, și pentru care aceasta a fost laureată la Festivalul Internațional de Film de la Varşovia din 2018. Prezentat în premieră în Israel, filmul a fost difuzat la Cinematecile din Tel Aviv, Holon și Ierusalim.
Filmul îl are în centru pe Ivan Semciuc (jucat de Florin Piersic Jr.), un cinic jurnalist de investigație care combină abil adevărul cu ficțiunea în raportajele sale. Apoi, vine o zi când ceva similar se întâmplă în propria lui viață. La sfârșitul unei misiuni în Kabul, petrece o noapte aparent lipsită de sens cu Ioana, un translator. A doua zi, întors la București, Ivan află că Ioana a fost găsită moartă. Rutina de nezdruncinat a veții sale personale intră într-o revoluție profundă, pe măsură ce prezența Ioanei persistă mai vie după moarte, decât în timpul vieții. Filmul pune întrebări despre adevăr, dragoste și prețul pe care decidem să-l plătim pentru ele.
Proiecțiile s-au bucurat de un public divers și numeros în toate cele trei locații, datorită promovării făcute atât de ICR Tel Aviv, cât și de partenerii israelieni. În cadrul Festivalului de Film Francofon au mai fost difuzate următoarele filme: „Nos batailles” (Belgia); „Bubblegum” (Bulgaria); „The fireflies are gone” (Canada); „Boy on the bridge” (Cipru); „Run” (Coasta de Fildeș); „Le fils du Jean” (Franța); „The last note” (Grecia) și „Price of Desire” (Irlanda).
Celebrarea Francofoniei în Israel desfășurat în perioada 1-10 martie 2019 și s-a încheiat cu Târgul Francofoniei, care a avut loc la Teatrul Evreo-Arab din Yaffo. Evenimentul a inclus standuri cu materiale informative de interes cultural, turistic și istoric, aparținând celor 14 țări participante (Belgia, Bulgaria, Camerun, Canada, Cipru, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Elveția, Franța, Grecia, Irlanda, România, Rwanda, Vietnam), alături de un bufet cu produse gastronomice tradiționale, atmosfera festivă fiind întreținută de concertul trupei elvețiene „Les petits chanteurs à la gueule de bois”, urmat de cel al trupei „Eli Africa”.
Evenimentele dedicate celebrării Francofoniei se bucură, anual, de un mare succes în rândul israelienilor, întrucât reprezintă o bună ocazie de a cunoaște aspecte din culturi diverse, ce au însă în comun, dincolo de caracterul francofon și francofil, ideea de unitate în diversitate.