„Sindromul Stavroghin”, la Galeria Întâlnirilor

mart. 30th, 2019 | By | Category: Eveniment

Galeria Întâlnirilor vă provoacă să-l cunoașteți pe scriitorul pensionar Septimiu Făcăleanu, un bătrânel cu un trecut întunecat. Fostul milițian și paznic de penitenciar suferă de o maladie misterioasă, intitulată «sindromul Stavroghin». Simptomele afecțiunii se manifestă ca frământare interioară intensă și neputința de a empatiza cu propria remușcare. Ce i-a declanșat această suferință puteți afla luni, 1 aprilie 2019, la Muzeul Micul Paris, în cadrul unei noi ediții a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur.

Septimiu Făcăleanu este personajul romanului „Sindromul Stavroghin” de Alina Pavelescu și care a apărut recent la Editura Humanitas. Invitate: Cristina Diac, istoric la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, și autoarea, Alina Pavelescu.

 

Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, Septimiu Făcăleanu acceptă să-şi dezvăluie adevărata poveste, participând la o discuție televizată cu câțiva foști deținuți politici. Confesiunea lui va declanșa o avalanșă de reacții ale unor foști torționari, care vor fi exploatate pe larg de întreaga presă românească, adâncind criza morală a celui care, din vanitate, acceptase șarada jurnalistică.

 

Cristina Diac este cercetător științific la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (I.N.S.T.) al Academiei Române și cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie – Universitatea din București. Doctor în istorie din 2011, a publicat studii și articole în volume și reviste de specialiste, pe teme dedicate istoriei comunismului românesc interbelic și istoriei regimului comunist din România. Este autoarea volumului Zorii comunismului în România. Ștefan Foriș, un destin neterminat, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște. A contribuit la seria Enciclopedia regimului comunist, editată de I.N.S.T.

 

Alina Pavelescu e de profesie istoric și arhivist. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București și are un doctorat în științe politice obținut în anul 2009 la Institut d’Etudes Politiques din Paris. A publicat proză scurtă în diferite reviste literare. A debutat în literatură cu romanul „Moștenirea babei Stoltz” (2016). „Sindromul Stavroghin”, noul roman al Alinei Pavelescu a apărut în 2019, în colecția coordonată de Andreea Răsuceanu la Editura Humanitas, 821.135.1Scriitori români contemporani.

 

Evenimentul va fi înregistrat și difuzat la Radio Villalba 107.4 Fm (Madrid), în cadrul emisiunii în limba română.

 

Număr de vizualizări :976


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro