”Simbolismul corpului uman”, de Annick De Souzenelle

mart. 9th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

La editura Herald, în colecția Arhetip, a apărut volumul ”Simbolismul corpului uman”, de Annick De Souzenelle. Traducător: Margareta Gyurcsik. ”Simbolismul corpului uman” este o lucrare clasică în cercurile esoterismului francez. Doamna Annick de Souzenelle, un terapeut creștin ortodox care a studiat matematica și teologia și a fost profund influențată de psihologia lui C.G. Jung, se consacră spiritualității creșține, în tainele căreia descoperă însuși sensul existenței umane. Pentru doamna de Souzenelle mythos-ul creștin este o cale vie spre realizarea potențialului uman, dar o cale al cărui limbaj a fost uitat. Această carte reprezintă un studiu fascinant și elaborat, care încearcă se readucă la viață mitul, aplicând simbolismul limbii ebraice la înțelegerea Bibliei și, în mod special, a referințelor foarte numeroase la corpul uman care apar în textul sacru. Deloc întâmplător, autoarea are revelația semnificației Arborelui Sefirotic Arborele Vieții din filosofia cabalistică –, ca model arhetipal al corpului uman, descriind de fapt o autentică cale spirituală spre unirea cu divinul. Este o carte cu profunde implicații, bogată în paralele mitologice și interpretări în spirit cabalistic ale textului biblic.

„Miturile sunt aici, patrimoniul nostru sacru e imens, dar nu știm să-l descifrăm, nu i-am trăit niciodată cu adevărat limbajul sau, mai exact, I am coborât limbajul la nivelul trăirii noastre banale, în loc să ne lăsăm purtați de el pe planurile noi de conștiință unde ne invită. Procedând astfel, considerându-l infantil, l-am eliminat din lucrările noastre științifice. Și ne aflăm în punctul unde, știința impunându-ni-se ca singurul cadru de referință legitim și securizant, am eliminat limbajul mitului din însăși inima vieții noastre.”

 

„Corpul vorbește, trăiește; el transmite cerința de creștere a nucleului ființei cuprins în fiecare dintre celulele sale menite a-i elibera energia. Finalitatea sa este «corpul divin», modelul său, care i s-a arătat lui Moise și a cărui imagine acesta din urmă ne-a transmis-o sub forma Arborelui Sefirotic.”

 

„Căci purtăm în noi această «obârșie unică și necunoscută ». Necunoscută, pentru că ține de ființa noastră profundă, de zonele adânci unde nu ajungem decât prin nașteri interioare, prin zămislirile sinelui de către sine, care vor face obiectul studiului ce urmează; corpul nostru le este program și unealtă, dar și obârșie care răzbate uneori în cuvântul profetului, în cântul poetului sau în limbajul voalat al inconștientului.”- Annick de Souzenelle

 

 

Scriitoarea Annick de Souzenelle (n. 1922) a studiat inițial matematica, apoi științele medicale, profesând un timp îndelungat ca asistentă medicală anestezistă. Ulterior a devenit psihoterapeut. S-a dedicat în timp studiului teologiei și s-a convertit de la catolicism la ortodoxie, rămânând deschisă și față de alte căi spirituale de realizare a sinelui.

Este autoarea a numeroase lucrări de spiritualitate, dintre care amintim: L’Égypte intérieure ou les dix plaies de l’ame (1991), La Lettre, chemin de vie: Le symbolisme des lettres hébraïques (1993), Le Féminin de l’Ętre. Pour en finir avec la côte d’Adam (2000), O’Edipe intérieur (2008), Le Livre des guérisons. Les Évangiles en eaux profondes (2017).

 

www.edituraherald.ro/carti/simbolismul-corpului-uman-detail#.XIOLQygzbIU

Număr de vizualizări :982


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro