spot_img

”Poems in the City” / ”Poezia în oraș 2019”, la Varșovia

7 secunde. Pare insignifiant. Suficient totuși pentru a ne opri din mers și a ne rupe pentru o clipă de cotidian. Atât ne trebuie pentru a citi unul dintre cele douăzeci de poeme din noua ediție a proiectului „Poezia în oraș”. Tema ei este iubirea, iar organizatorii pun o întrebare provocatoare: nu cumva toate poeziile sunt despre iubire? Și ne îndeamnă să dăruim poezie prin intermediul celor 30 000 de cărți poștale, special pregătite. Acțiunea va avea loc în capitala poloneză pe parcursul întregii luni aprilie.

La invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia, co-organizator al evenimentului, la proiect participă poetele Domnica Drumea (România) și Diana Iepure (Republica Moldova).

Atunci când în societatea poloneză se discută aprins pe tema limbajului urii, pe străzile Varșoviei, pentru a treia oară, sunt prezente accente puternic contrastante cu agresivitatea. Tema ediției din 2019 a „Poeziei în oraș” este iubirea, iar poemele dedicate ei se pot regăsi în aprilie în spațiul public. Poezia în esența ei este un gen de comunicat, de data aceasta devine o manifestare curajoasă a limbajului iubirii. Varșovienii sunt îndemnați să-l folosească la fiecare pas – în stațiile de autobuz și tramvai, în cafenele, biblioteci, librării și, într-un mod special, pe strada Chmielna, acolo unde se va afla „Fotoliul de citit versuri”. Fotoliul moale și comod ne îndeamnă să facem o pauză în goana noastră cotidiană și să ne oferim o clipă de relaxare chiar în inima orașului. Poate că cineva se va așeza în el pentru 7 secunde, să citească un poem, iar altcineva poate că va rămâne o oră, să se adâncească în lectura lucrărilor tuturor celor douăzeci de poeți invitați.

Poemele despre iubire vor putea fi și dăruite. În aproape o sută de cafenele, librării și biblioteci se vor afla 30 000 de cărți poștale cu poezii. Versurile servite odată cu cafeaua vor deveni poate o sursă de inspirație pentru a scrie câteva vorbe unui vechi cunoscut sau cuiva din familie. Această formă de comunicare, azi aproape uitată, aduce cu sine emoții incomparabile cu sms-urile sau Messenger. Tot angrenajul acțiunilor legate de trimiterea și primirea unei cărți poștale se compune într-o poveste intimă specială, care comunică ideal cu poezia.

În cadrul ediției 2019 a „Poeziei în oraș”, în data de 7 aprilie, la Centrul pentru Artă Contemporană Ujazdowski (Laboratorium) vor avea loc ateliere de scriere creativă, susținute de Loesje – o inițiativă internațională, care promovează libertatea de expresie. Intervențiile specifice Loesje în spațiul public îndeamnă la reflecție. La ateliere vor fi scrise texte noi, iar tematica lor va fi exact iubirea. Organizatorul atelierelor este Ambasada Olandei. O zi mai târziu, în 8 aprilie, tot la Laboratorium va avea loc seara de poezie „20 de poeme despre iubire. Poezia europeană”, în timpul căreia vor fi prezentate toate lucrările ediției “Poems in the City 2019”.

Organizatorul manifestărilor este EUNIC Varșovia – Asociația Institutelor Culturale Naționale ale Uniunii Europene, împreună cu Primăria Varșoviei. Printre proiectele EUNIC Varșovia înscrise permanent în peisajul orașului sunt Ziua Europeană a Limbilor, Ziua Internațională a Traducătorului sau Spoke’N’Word Festival. Institututele asociate în EUNIC au ca misiune acțiuni comune ale instituțiilor culturale, schimbul de experiență și abilități, precum și colaborarea cu partenerii locali și Comisia Europeană. În cadrul ediției din acest an a „Poeziei în oraș” pot fi citite versuri provenind din Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Flandra, Germania, Italia, Irlanda, Luxembourg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Slovacia, Spania Turcia, Ucraina și Ungaria. Reprezentanța Comisiei Europene la Varșovia este partener al evenimentului.

 

Domnica Drumea s-a născut pe 26 august 1979, în Râmnicu-Vâlcea. A debutat în 2004 cu volumul Crize, Editura Vinea, volum care a fost distins cu premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din București. În 2009 a publicat volumul Not for Sale la Editura Cartea Românească, iar în 2014 volumul Vocea la Editura Charmides. Poemele sale au fost traduse în suedeză, franceză, germană, rusă, cehă. Locuiește în București.

Diana Iepure (n. Chişinău, 1970) este absolventă a Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1993). A lucrat ca cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, redactor/reporter la săptămânalul „Democrația” al Centrului de Formare Europeană din Republica Moldova), redactor la Editura Rentrop&Straton, editorialist/redactor asociat la revistele „Stare de Urgență” și „Revista la Plic”. Autoare a cărţilor de poezie Liliuţa (Ed. Vinea, 2004) şi O sută cincizeci de mii la peluze (Ed. CDPL, 2011). Diana Iepure este prezentă cu poeme în volumele Noua poezie basarabeană, antologia tinerilor scriitori din Republica Moldova (Ed. ICR, 2009), antologia Iubirea e pe 14  februarie, 56+1 poezii de dragoste (Ed. Vinea, 2010), Cartea Poeziei 2011 (Ed. ARC, 2011), Cele mai frumoase poeme (Tracus Arte, 2012),  develoPoetry (album de poezie română contemporană cu ilustrații ale tinerilor artiști români, Ed. Diacritic, 2014), București’21. O epopee participativă, poem-manifest, primul poem colectiv despre oraș, care implică 40 de poeți români contemporani, curator Svetlana Cârstean, București, 2016 ș.a. Pentru creațiile sale, poeta a primit  Premiul Grand Underground al revistei electronice „Tiuk!”- 2010, Premiul „Tiuk!” pentru poezie pe anul literar 2011, Premiul Republica la Salonul Internaţional de Carte de la Chişinău, 2012. Este autoarea a numeroas etraduceri din literatura rusă, iar traduceri ale poemelor sale au apărut în limbile neerlandeză, rusă, macedoneană, slovacă, franceză.

 

Poezia în oraș”, 1-30 aprilie, stații de autobuz, cafenele, cluburi, librării și biblioteci din tpată Varșovia, expoziție în spațiul exterior al Institutului Cultural Român și Ambasadei României, localizări exacte pe: www.wierszewmiescie.eu


Ateliere Loesje, 7 aprilie 2019, ora 12.00, Laboratorium – Centrul pentru Artă Contemporană „Zamek Ujazdowski”. Intrare liberă.

 

„20 de de poeme despre iubire. Poezia europeană”, 8 aprilie 2019, ora 19.00, Laboratorium – Centrul pentru Artă Contemporană „Zamek Ujazdowski”. Intrare liberă. Invitații gratuite la adresa:  http://20wierszy.evenea.pl

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508