Orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul“ Timişoara, în concert la Guitar Art Festival din Belgrad

mart. 15th, 2019 | By | Category: Eveniment

Duminică, 17 martie 2019, de la ora 18:00, la sala Kombank Dvorana din Belgrad, Orchestra Filarmonicii „Banatul“ Timişoara concertează sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoş Oprea. Manifestarea este organizată în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Guitar Art Festival din Belgrad, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, al Ambasadei României în Republica Serbia, al Forumului Cultural Austriac din Belgrad şi al Institutului Cervantes din Belgrad.

Ediţia din acest an a Guitar Art Festival marchează aniversarea a 20 de ani de la debutul festivalului și aduce un omagiu compozitorului Joaquin Rodrigo (1901-1999), la tot atâţia ani de la trecerea sa în neființă. Evenimentul din 17 martie se desfăşoară sub patronajul doamnei Cecilia Rodrigo, fiica marelui compozitor. Orchestra filarmonicii concertează alături de solişti din Serbia, Austria și Croaţia: Vojin Kocić, Ema Kapor, Alexander Swete, Zoran Krajišnik, Nemanja Ostojić, Maroje Brčić. Programul concertului include piesele Concierto de Aranjuez ‒ pentru chitară și orchestră, Fantasia para un Gentilhombre ‒ pentru chitară și orchestră şi Concierto Andaluz ‒ pentru patru chitare și orchestră.

 

Manifestarea de la Belgrad va fi urmată de un concert susţinut în aceeaşi formulă luni, 18 martie, la sala Capitol a Filarmonicii din Timişoara, în contextul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internațional de Chitară Timișoara.

 

Înfiinţarea Filarmonicii „Banatul“ Timişoara în anul 1947 a fost rezultatul unei intense activităţi artistice a unor societăţi şi asociaţii muzicale precum Societatea filarmonică timişoreană (1871), Asociaţia Amicii muzicii (1920) – în timp fiind cunoscută şi sub denumirile de Societatea filarmonică George Enescu (1945), Societatea filarmonică Banatul (1946) şi Societatea filarmonică Amicii muzicii (1947) care, de-a lungul mai multor decenii, au îmbogăţit viaţa artistică a oraşului de pe Bega. Încă de la început programul concertelor orchestrei releva un repertoriu vast, de la muzica barocă până la cea contemporană, un loc important ocupându-l şi creaţia muzicală românească, numeroase lucrări fiind prezentate în primă audiţie.

Orchestra simfonică a fost invitată în repetate rânduri să participe în cadrul unor prestigioase festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care: Festivalul Internaţional „George Enescu“ (Bucureşti), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (Bucureşti), Festivalul de Muzică Românească (Iaşi), Festivalul BEMUS (Belgrad), Festivalul SAM-90 (Salon Aquitain des musiques, Bordeaux, Franţa), Festivalul Primavera’91 (Spania), Festivalul ROMA-EUROPA (Italia), Festivalul Internaţional de la Montreux – Vevey (Elveţia), sau Festivalul Internaţional de Muzică de la São Luis (Brazilia). De asemenea, orchestra simfonică a întreprins numeroase turnee de concerte în Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, Luxembourg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Taiwan şi Ungaria.

 

Mai multe informaţii despre Filarmonica „Banatul“ găsiţi aici: www.filarmonicabanatul.ro

 

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

 

 

 

 

 

Număr de vizualizări :694


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro