Moshe Idel, unul dintre cei mai mari specialiști în iudaism ai lumii, vine la Iași

mart. 28th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 5-7 aprilie 2019, ieșenii îl pot întîlni pe Moshe Idel, unul din cei mai mari specialiști în iudaism ai lumii, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și în cultura română.

Mai jos, programul de evenimente dedicate venirii la Iași a profesorului de gîndire iudaică Moshe Idel. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Vineri, 5 aprilie, 17:00-19:00, Sala Senatului, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (Bulevardul Carol I nr. 11)

  • Deschiderea colocviului Terra Iudaica (Moshe Idel: „O lumină ce se stinge”, 17:15-17:45)

 

Sîmbătă, 6 aprilie, 10:30-12:30, Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron 67, Iași)

  • Seminar cu Moshe Idel: Alchimie și Cabala

Va modera: Sorin Antohi

 

  • Lansare de carte: Experiența mistică în opera lui Abraham Abulafia, de Moshe Idel, apărută de curînd în colecţia „Plural. M”, a Editurii Polirom, traducere din engleză de Maria-Magdalena Anghelescu.

Invitat, alături de autor: Nicu Gavriluţă

Va modera: Sorin Antohi

 

Duminică, 7 aprilie, 11:00-13:00, Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron 67, Iași)

  • Ioan Petru Culianu. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi, eveniment prilejuit de apariția unei noi ediții la Polirom a volumului Jocurile minții. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie, în „Biblioteca Ioan Petru Culianu”, ediție îngrijită de Sorin Antohi și Mona Antohi; studiu introductiv de Sorin Antohi; traduceri de Mona Antohi, Sorin Antohi, Dan Petrescu, Catrinel Pleșu, Corina Popescu, Anca Vaidesegan. Mai multe detalii, aici.

 

Organizatorii evenimentelor: Trivium. Revistă de gândire simbolică, Institutul de Studii și Cercetări Simbolice Iași, Asociația „Alexandru Ioan Cuza”, Asociația „Orbis Tertius” / „A Treia Lume”, Zentrum für die Erforschung der deutschen Kultur (ZDK) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și The Jewish Galicia & Bukovina Project al Universității din Haifa, Editura Polirom.

 

Experiența mistică la Abraham Abulafia

Traducere din engleză de Maria-Magdalena Anghelescu

Moshe Idel oferă prima prezentare amplă a gîndirii lui Abulafia, unul dintre cei mai importanți mistici evrei și fondatorul Cabalei extatice, de la tehnicile folosite de predecesorii acestuia – incluzînd aici și muzica – pînă la caracteristicile experienței sale mistice și imaginile erotice cu ajutorul cărora este ea exprimată. Analizînd vastul material reprezentat de scrierile abulafiene care ni s-au transmis, volumul deschide calea spre o nouă înțelegere a misticii evreiești, evidențiind importanța Cabalei extatice pentru evoluția ulterioară a iudaismului mistic.

Născut în 1947 la Târgu-Neamț, Moshe Idel a emigrat în Israel la 16 ani. Studii de Ebraică și Engleză la Universitatea din Haifa, doctorat în filozofie ebraică și Cabala la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Profesor emerit de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică și cercetător la Institutul Shalom Hartman, ambele din Ierusalim, este unul din cei mai mari specialiști din toate timpurile în iudaism, de la Cabală la hasidism, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și în cultura română. Președinte al World Union of Jewish Studies. Multiplu premiat, doctor honoris causa al mai multor universități. Numeroasele sale cărți și studii au apărut în mai multe limbi. Editura Polirom a publicat: Perfecțiuni care absorb. Cabala și interpretare (2004), Ceea ce ne unește. Istorii, biografii, idei (Sorin Antohi în dialog cu Moshe Idel, 2006), Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări (2008), Fiul lui Dumnezeu și mistica evreiască (2010), Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor și șabatianism (2013), Mircea Eliade. De la magie la mit (2014), Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecțiune, perfectibilitate (2015).

 

 

Număr de vizualizări :721


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro