Metehne comuniste și capitaliste

mart. 26th, 2019 | By | Category: Postcard

Graffiti, bătătorul de covoare din spatele blocului, celebra carpetă a anilor ‘80-’90- ”Răpirea din Serai”, rufele întinse pe balcon, avocatul cu a lui clasică servietă, ce se prezintă cu grandoare: ”Maestrul M.N.C., avocat, fost șef de barou”, fotograful ce se ocupă cu ”prestarea în imagini”, vecina ”spion”, vecinul ”obsesiv- compulsiv și paranoic”, familia ”gălăgioasă”, tânărul pândit de vecini, italianul ce caută ”una ragazza”, agentul de asigurări insistent, într-un  întreg tablou vizual-verbal ce stârnește hohote de râs, dar îndeamnă și la reflecție, întoarcere în timp și conștientizare, căci ”oamenii au trăit în cele mai excelente relații atâta vreme cât nu au fost vecini unii cu alții. Din clipa în care au devenit vecini, oamenii au început să se urască unii pe alții”. Noua montare a clasicului “Preșul” de Ion Băieșu actualizează metehnele comuniste cu cele capitaliste!

Vineri, 22 martie 2019, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național ” I. L. Caragiale” din București a avut loc premiera spectacolului  „Preșul” de Ion Băieşu, în regia lui Mircea Cornişteanu. Ion Băieșu este pseudonimul scriitorului și scenaristului Ion Mihalache, născut la 2 ianuarie 1933, în satul Băieși, comuna Aldeni, județul Buzău. ”Preșul” lui Băieșu s-a bucurat de peste 1000 de reprezentații. ”Preșul s-a jucat cu mare succes și în alte țări, dintre care unele exotice, precum Turcia, sau în China, unde la premieră a fost întrebat dacă nu cumva s-a inspirat din realitățile locale” ( Radu Băieșu, regizor, fiul autorului).  Cu 33 de ani în urmă, Mircea Cornișteanu punea în scenă, la Teatrul Național din Craiova, piesa ”Preșul”. Astăzi, Mircea Cornișteanu invită publicul bucureștean să se privească în oglindă și să redescopere viața la bloc, cu intrigile și hazul ei.

 

”Acțiunea s-a petrecut ieri, se petrece azi, se va petrece mîine. Nu contează!”- Ion Băieșu

 

Spectacolul începe cu melodia celebră interpretată de Mirabela Dauer, ”Ioane, Ioane”.  Carpeta cu ”Răpirea din Serai”, aflată pe peretele apartamentului lui Pamfil,  ne reamintește de perioada comunistă, ea fiind o piesă de rezistență în casele românilor la acea vreme. Decorul realizat de Puiu Antemir devine parcă un personaj în sine, o îmbinare a trecutului cu prezentul.

 

Pamfil, interpretat de Marius Rizea, este personajul principal. Marius Rizea, cel care a avut șansa de a învăța secretele meseriei de la un mare maestru al comediei românești, Dem Rădulescu, intră perfect în rolul vicepreședintelui de bloc, obsedat de curățenie și cu idei paranoice. El vrea cu tot dinadinsul să îl prindă pe cel care se șterge pe preșul lui. “Eu am un preș de lână pură, că îmi place să mă șterg pe ceva de bună calitate. E tabietul meu, e singura mea bucurie pe lume.”

 

 

 

Filofteia, interpretată de Raluca Petra, este femeia de serviciu, cea care notează tot ceea ce se întâmplă în bloc. Este aproape imposibil să nu recunoaștem în Filofteia, clasica vecină care urmărește tot ceea ce se întâmplă în bloc, acea vecină ”spion” de ochii și urechile căreia nu scapă nici un locatar.

 

 

 

 

Alexandru Bindea, în rolul avocatului, și Ovidiu Cuncea, în rolul fotografului, se mulează perfect rolurilor comice. Ei sunt angajați de Pamfil pentru a fi  martori oculari ai crimei pe care acesta o plănuia.

 

 

 

 

 

 

Toate personajele lui Ion Băieșu au farmec, iar maiestria regizorală a lui Mircea Cornișteanu  este susțintă perfect de întreaga echipă de actori: Marius Rizea, Raluca Petra, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Alexandru Barbu, Irina Antonie, Tomi Cristin, Tatiana Constantin, Eduard Adam, Monica Davidescu, Dragoş Ionescu, Erika Băieşu.

 

 

***

Preșul de Ion Băieșu

Regie: Mircea Cornișteanu

Ilustrație muzicală: Mircea Cornișteanu

Decor: Puiu Antemir

Asistent decor: Cosmin Stancu

Costume: Liliana Cenean

Regia tehnică: Adrian Ionescu, Dumitru Scobeniuc

 

Durata: 2 h 10 min / Pauză: 15 min

 

Pamfil: Marius Rizea

Filofteia: Emilia Popescu /Raluca Petra

Avocatul: Alexandru Bindea

Fotograful: Ovidiu Cuncea

George: Alexandru Barbu

Ana: Irina Antonie

Gigel: Tomi Cristin

Getuța: Tatiana Constantin

Gicu: Eduard Adam

Gica: Monica Davidescu

Italianul: Dragoş Ionescu

Popescu: Erika Băieşu

 

***

Următoarele reprezentații:

31 martie 2019 (Sala Studio), ora 19:00

03 aprilie 2019 (Sala Studio), ora 19:00

11 aprilie 2019 (Sala Studio),  ora 19:00

 

Simona IONIȚĂ

Foto: www.tnb.ro/ro/presul#tabs-3

Număr de vizualizări :893


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro