spot_img

„Literatura română: o odisee europeană“, tema prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019

România participă pentru cea de-a 12 oară consecutiv la Târgul Internațional de Carte de la Londra, care va avea loc în perioada 12-14 martie 2019. Sloganul prezenței românești la cea de-a 48-a ediție a London Bookfair – unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte – este „Literatura română: o odisee europeană“. Programul prezenței românești la prestigiosul salon de carte este conceput şi organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Cărții şi Institutul Cultural Român din Londra, ce își propune, ca şi în anii precedenți, să creeze un context de manifestare pentru profesioniștii cărții din România şi partenerii acestora.

Participarea României la actuala ediţie a London Book Fair, sub titlul „Romanian Literature: a European Odyssey”/ „Literatura română: o odisee europeană“, plasează literatura română în contextul patrimoniului cultural european printr-o serie de evenimente ce includ lansări de carte, dezbateri, recitaluri de poezie și un concert de pian. În decursul celor trei zile, cultura scrisă din România va fi celebrată la centrul expoziţional Olympia, la sediul ICR Londra din 1 Belgrave Square şi la librăria Caravansérail, atât prin intermediul operelor unor autori contemporani de renume, cât și prin traduceri ale unor lucrări clasice.

Protagoniștii ediției curente sunt: scriitorii Paul Bailey, Linda Maria Baros, Andrei CodrescuClaudiu FlorianHoria GârbeaMircea Mihăieș, Ioana Pârvulescu și Matei Vișniec, jurnalista Rosie Goldsmith, traducătoarea Gabi Reigh, criticii literari Dan Cristea, Daniel Cristea Enache și Răzvan Voncu, precum și editorii Silvia Colfescu și Dan Pleșa. Recitalul muzical din ultima seară a evenimentului  va fi susținut de către pianista Mina Beldimănescu.

Standul românesc și programul de evenimente aferent sunt concepute, organizate și finanțate de Institutul Cultural Român prin intermediul Centrului Cărţii și al ICR Londra, cu sprijinul Ambasadei României la Londra, al Librăriei Caravansérail, al Asociaţiei Editorilor din România, precum și al partenerilor editoriali University of Pittsburgh Press, Palm Art Press și Aurora Metro Books.

 

Program:

MARŢI, 12 MARTIE

14:00 / Stand 5C126 / Centrul Expozițional Olympia, Hammersmith Road

Inaugurarea prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2019

Cuvintele de bun venit vor fi adresate de către E.S. Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie și Mirel Taloș, Vicepreședintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul de deschidere a standului României de la Centrul Expozițional Olympia îi reuneşte pe scriitorul Horia Gârbea și criticii literari Daniel Cristea Enache, Dan Cristea și Răzvan Voncu. Cei patru invitați vor dezbate apartenența literaturii române la marea familie a literaturilor europene, în cadrul unei conversații moderate de coordonatorul activității ICR Londra, Magda Stroe.

 

19:00 / ICR Londra, 1 Belgrave Square

Literatura română: un topos european

Evenimentul central al programului din acest an îi are în prim plan pe scriitorii Ioana Pârvulescu și Claudiu Florian, laureați ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură. Acestora li se va alătura binecunoscutul autor britanic Paul Bailey, un cunoscător rafinat al literaturii și culturii române, într-o conversație despre transgresarea granițelor în actul scriiturii. Discuția, moderată de fosta jurnalistă BBC Rosie Goldsmith, director al European Literature Network, va fi ilustrată cu lectura unor fragmente din operele premiate ale celor doi autori români, și anume romanul „Viața începe vineri” și nuvela „O voce” de Ioana Pârvulescu, precum și romanul lui Claudiu Florian –  „Vârstele jocului. Strada Cetății”.

 

MIERCURI, 13 MARTIE

12:00 / Stand 5C126/ Centrul Expozițional Olympia, Hammersmith Road

Întâlnire dedicată editorilor, scriitorilor și traducătorilor europeni

Institutul Cultural Român și EUNIC Londra își unesc forțele în vederea promovării literaturilor europene printr-un eveniment în cadrul căruia editorii britanici se vor întâlni cu un grup select de autori europeni prezenţi la Târg, printre care şi invitaţii din cadrul programului românesc, dar şi cu promotori ai programelor de traducere din ţările europene. Invitații speciali din partea României sunt editorii Dan Pleșa (Editura Vellant) și Silvia Colfescu (Editura Vremea), alături de poeta, traducătoarea și criticul literar Linda Maria Baros.

 

19:00 / Librăria Caravansérail, 5 Cheshire St, London E2 6ED

No Time Like Now: noi cărţi româneşti în limba engleză

Cele mai recente apariții editoriale româneşti în limba engleză sunt prezentate în cadrul unui eveniment special găzduit de librăria Caravansérail din estul Londrei, un nou hub literar din apropierea vestitei Brick Lane. Protagoniștii evenimentului sunt  scriitorii Andrei Codrescu (‘No Time Like Now’, University of Pittsburgh Press, 2019) și Matei Vișniec (‘Migraaaaants! There’s Too Many on This Damn Boat’, Palm Art Press, 2018), cărora li se va alătura prolifica traducătoare Gabi Reigh, autoare a celei mai recente traduceri a volumului „Poemele luminii” de Lucian Blaga (CreateSpace Independent Publishing Platform, 2018) și a volumelor „Femei” şi „Oraşul cu salcâmi” de Mihail Sebastian (Aurora Metro Books, 2019). Discuţia va fi moderată de scriitorul şi criticul Mircea Mihăieș.

 

JOI, 14 MARTIE

19:00 / ICR Londra, 1 Belgrave Square

In Verse We Trust: seară de poezie și muzică

„Poezia și călătoriile sunt o respirație adâncă prin care se inspiră mirosurile și sentimentele trecutului și se expiră o înțelegere, o soluție, o împăcare.” – Andrei Codrescu, într-un interviu cu Ana Maria Sandu (Dilema veche, februarie 2017)

Scriitorul american de origine română Andrei Codrescu, a cărui operă este „prilej de sărbătoare” (Kay Boyle), este protagonistul principal al ultimei seri din programul românesc la London Book Fair 2019. Pentru a marca recenta publicare, de către editura University of Pittsburgh Press, a celui mai recent volum de poeme al său – “no time like now”, dar și pentru a onora prezența cunoscutului autor în capitala britanică, scriitorul și criticul literar Mircea Mihăieș va deschide evenimentul printr-o incursiune în opera sa. Seara va continua cu un recital de poezie și muzică, în care versurile lui Andrei Codrescu vor intra în dialog cu scurte intervenții muzicale în interpretarea pianistei Mina Beldimănescu.

 

Pentru mai multe detalii:

https://www.icr.ro/pagini/literatura-romana-o-odisee-europeana-tema-prezentei-romanesti-la-targul-international-de-carte-de-la-londra-2019

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508