O carte al cărei personaj principal este Grecia, ani diferiți și locuri diferite, un mozaic cuceritor care îndeamnă la călătorie sau măcar visare, descrie experiența unor vacanțe în Grecia a celor șase autori, dintre care doi scriitori și patru medici.
Mulți ani la rând, autorii au vizitat zone diferite ale Greciei și, cu toate întâmplările și bune și rele, i-au rămas fideli. Toate peripețiile sunt evocate cu umor de Ruxandra Cesereanu, poetă, prozatoare, eseistă, profesor universitar, redactor șef al revistei Steaua. Soțul ei, Corin Braga, prozator și eseist, profesor universitar, decan al Facultății de Litere abordează cu un ton mai rezervat și mai filosofic experiența grecească, în comparație cu alte vacanțe. Simona Rednic, medic reumatolog și internist, profesor universitar și soțul ei, Nicolae Rednic, medic internist au o epopee întreagă de povestit, cu evenimente și personaje memorabile. Nora Cucu, medic primar în balneologie și recuperare medicală și soțul ei, Mihai Cucu, medic consultant în departamentul medical al unei companii farmaceutice au călătorit de mai multe ori în Grecia în ultimii ani, vorbesc cu căldură despre întâlnirile lor și despre ce au văzut acolo și despre prietenii lor greci.
Cum spune editoarea, „cartea nu este doar despre Grecia, ci este și o carte a prieteniei. O carte a prieteniei dintre trei fete care au fost colege de liceu și care au cântat și dansat împreună în jurul unei chitări flower-power. Apoi o carte a prieteniei între trei cupluri care se cunosc din studenție și care au străbătut vremurile schimbătoare ale României, precum și o trecere între milenii. Nu în ultimul rând o carte a prieteniei la maturitate, când împărtășirea poveștilor de călătorie a căpătat un tâlc aparte în timpurile neliniștitoare actuale în care narațiunile de voiaj (și de viață) mai pot încă salva lumea în care trăim” și „Fiecare text al autorilor care au fost invitați să participe la cartea despre Grecia a constituit o revelație în sine. Lectura acestor texte a fost ca o vacanță”.
Iată un exemplu de mărturisire a iubirii de Grecia, al Ruxandrei Cesereanu: ,, De-a lungul timpului, de-a lungul tuturor călătoriilor pe care le-am făcut, de douăzeci şi trei de ani încoace, în Elada, mi-am dat seama că sunt o grecoaică prin adopţie. Nu ştiu exact ce fel de grecoaică, din ce zonă. Prima dată am fost tentată să zic că sunt ateniană, mai târziu, că sunt o insulară. Acum nu mai ştiu cu precizie, dar nici nu cred că mai contează, de fapt. Questa mea a devenit o căutare psihică atunci când am înţeles că Elada e teritoriul care reprezintă ţara mea sufletească de adopţie şi că nu trebuie neapărat să fiu fixată de un spaţiu sau altul, că va trebui, de fapt, să văd totul, de-a lungul timpului, ca să intru în posesia deplină a psihicului meu, prin Elada sau cu ajutorul Eladei. În acelaşi timp, am înţeles că ar putea fi un proces care va dura chiar întreaga mea viaţă. Acum nu ştiu dacă mai am reveria aceasta. Am trecut şi printr-o etapă romantică în care îmi proiectam ultimii ani din viaţă şi pieirea imaginată ca fiind paradisiacă, o pieire senină, acolo, pe o insulă, unde corpul meu, rămăşiţele mele să se contopească cu insula (ca în proza eminesciană Cezara unde este descrisă insula lui Euthanasius). Nu mai am, acum, neapărat, această viziune în minte, dar nici nu pot să spun că a dispărut complet. Dar nu mai e o fixaţie sau o direcţie care ar fi riscat, la urma urmei, să devină tendenţioasă. Când îţi fixezi o idee de genul: eu trebuie să mor în Elada şi acolo corpul meu să se topească în corpul insulei – nu cred că este în regulă. Dacă lucrurile se întâmplă de la sine e una, dar nu fiindcă îţi propui tu să se petreacă astfel şi să forţezi soarta. Acesta e motivul pentru care în fiecare vară, câte o lună, Corin, perechea mea, şi cu mine încercăm să ajun¬gem întotdeauna în Elada. E matricea noastră de peregrini, dar şi de scotocitori de sine”.
***
editura bybliotek, 2018