spot_img

”GRECIA MEA”, volum colectiv de Ruxandra Cesereanu, Simona Rednic, Nora Cucu, Corin Braga, Nicolae Rednic şi Mihai Cucu

O carte al cărei personaj principal este Grecia, ani diferiți și locuri diferite, un mozaic cuceritor care îndeamnă la călătorie sau măcar visare, descrie experiența unor vacanțe în Grecia a celor șase autori, dintre care doi scriitori și patru medici.

Mulți ani la rând, autorii au vizitat zone diferite ale Greciei și, cu toate întâmplările și bune și rele, i-au rămas fideli. Toate peripețiile sunt evocate cu umor  de Ruxandra Cesereanu, poetă, prozatoare, eseistă, profesor universitar, redactor șef al revistei Steaua. Soțul ei, Corin Braga, prozator și eseist, profesor universitar, decan al Facultății de Litere abordează cu un ton mai rezervat și mai filosofic experiența grecească, în comparație cu alte vacanțe. Simona Rednic, medic reumatolog și internist, profesor universitar și soțul ei, Nicolae Rednic, medic internist au o epopee întreagă de povestit, cu evenimente și personaje memorabile. Nora Cucu, medic primar în balneologie și recuperare medicală și soțul ei, Mihai Cucu, medic consultant în departamentul medical al unei companii farmaceutice au călătorit de mai multe ori în Grecia în ultimii ani, vorbesc cu căldură despre întâlnirile lor și despre ce au văzut acolo și despre prietenii lor greci.

Cum spune editoarea, „cartea nu este doar despre Grecia, ci este și o carte a prieteniei. O carte a prieteniei dintre trei fete care au fost colege de liceu și care au cântat și dansat împreună în jurul unei chitări flower-power. Apoi o carte a prieteniei între trei cupluri care se cunosc din studenție și care au străbătut vremurile schimbătoare ale României, precum și o trecere între milenii. Nu în ultimul rând o carte a prieteniei la maturitate, când împărtășirea poveștilor de călătorie a căpătat un tâlc aparte în timpurile neliniștitoare actuale în care narațiunile de voiaj (și de viață) mai pot încă salva lumea în care trăim” și „Fiecare text al autorilor care au fost invitați să participe la cartea despre Grecia a constituit o revelație în sine. Lectura acestor texte a fost ca o vacanță”.

Iată un exemplu de mărturisire a iubirii de Grecia, al Ruxandrei Cesereanu: ,, De-a lungul timpului, de-a lungul tuturor călătoriilor pe care le-am făcut, de douăzeci şi trei de ani încoace, în Elada, mi-am dat seama că sunt o grecoaică prin adopţie. Nu ştiu exact ce fel de grecoaică, din ce zonă. Prima dată am fost tentată să zic că sunt ateniană, mai târziu, că sunt o insulară. Acum nu mai ştiu cu precizie, dar nici nu cred că mai contează, de fapt. Questa mea a devenit o căutare psihică atunci când am înţeles că Elada e teritoriul care reprezintă ţara mea sufletească de adopţie şi că nu trebuie neapărat să fiu fixată de un spaţiu sau altul, că va trebui, de fapt, să văd totul, de-a lungul timpului, ca să intru în posesia deplină a psihicului meu, prin Elada sau cu ajutorul Eladei. În acelaşi timp, am înţeles că ar putea fi un proces care va dura chiar întreaga mea viaţă. Acum nu ştiu dacă mai am reveria aceasta. Am trecut şi printr-o etapă romantică în care îmi proiectam ultimii ani din viaţă şi pieirea imaginată ca fiind paradisiacă, o pieire senină, acolo, pe o insulă, unde corpul meu, rămăşiţele mele să se contopească cu insula (ca în proza eminesciană Cezara unde este descrisă insula lui Euthanasius). Nu mai am, acum, neapărat, această viziune în minte, dar nici nu pot să spun că a dispărut complet. Dar nu mai e o fixaţie sau o direcţie care ar fi riscat, la urma urmei, să devină tendenţioasă. Când îţi fixezi o idee de genul: eu trebuie să mor în Elada şi acolo corpul meu să se topească în corpul insulei – nu cred că este în regulă. Dacă lucrurile se întâmplă de la sine e una, dar nu fiindcă îţi propui tu să se petreacă astfel şi să forţezi soarta. Acesta e motivul pentru care în fiecare vară, câte o lună, Corin, perechea mea, şi cu mine încercăm să ajun¬gem întotdeauna în Elada. E matricea noastră de peregrini, dar şi de scotocitori de sine”.

***

editura bybliotek, 2018

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508