Galeria ICR Viena şi Muzeul Municipiului București prezintă expoziţia „Portretul ca biografie a inocenţei. Un fotograf român în Austria interbelică: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)“

mart. 20th, 2019 | By | Category: Postcard

În perioada 22 martie ‒ 19 aprilie 2019, Galeria ICR Viena găzduieşte expoziția de fotografie „Portretul ca biografie a inocenţei. Un fotograf român în Austria interbelică: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)“, proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Vernisajul expoziției are loc în data de 22 martie, de la ora 19.00, cu participarea domnului dr. Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, istoric, jurnalist şi antropograf. Proiectul este organizat în cadrul festivalului FOTO WIEN care prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii, în spaţii de artă temporare şi în institutele culturale europene, timp de o lună.

Expoziţia „Portretul ca biografie a inocenţei. Un fotograf român în Austria interbelică: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)“ are la bază un un concept creat special pentru festivalul FOTO WIEN şi spaţiile ICR Viena, prezentând prima oară publicului vienez fotografii realizate de Dumitru Furnică-Minovici în perioada 1930-1940.

Inginerul Dimitrie Furnică-Minovici s-a născut la Bucureşti şi deşi manifestă o atracţie deosebită către artă, părinţii lui au dorit să studieze la o universitate tehnică. Astfel s-a înscris la Facultatea de Mine şi Petrol din Toulouse, completându-şi studiile cu un doctorat la Paris. A fost angajat de Societatea română Creditul Minier la sucursala din Viena ca director general. În timpul liber vizita muzeele, anticariatele, vânzările de licitaţii de obiecte de artă, pe care le expedia în ţară, cu intenţia ca la întoarcere să fondeze un muzeu de artă occidentală. Muzeul înfiinţat în anul 1945 este donat Academiei Române, el fiind numit director şi, concomitent, lucrând la Academie la secţia de „Stampe” pentru a-şi da avizul faţă de diferite obiecte ce urmau să fie achiziţionate (cărţi, desene, manuscrise etc). Participă frecvent la comisiile de Achiziţii ale diferitelor muzee. La moartea unchiului său, dr. Nicolae Minovici, conform testamentului acestuia, este numit director şi al Muzeului de Artă Populară.

Expoziţia oferă publicului ce a însemnat pasiunea pentru fotografie a unui liber profesionist interbelic şi prezintă informaţii foarte interesante, de profil antropologic, privind omul interbelic aflat în clasa de mijloc a Europei, deoarece majoritatea persoanelor portretizate fotografic de Dumitru Furnica-Minovici nu sunt români ci parteneri ai afacerilor sale de pe cuprinsul Europei Centrale. Colecţia de peste 5000 de clişee care i-au aparținut lui Dumitru Furnica-Minovici a fost digitizată între anii 2017-2018, iar prezenta expoziţie reprezintă numai o tematică extrasă din temele foarte variate ale colecţiei. Expoziţia are o dublă premieră: calitatea de fotograf a inginerului Dumitru-Furnica-Minovici, necunoscută până în prezent şi expunerea pentru prima oara a unei părţi din fotografiile sale în faţa publicului.   (dr. Adrian Majuru)

 

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

 

Număr de vizualizări :643


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro