Expoziţia ”Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 – 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari”

mart. 14th, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 20 martie 2019, de la ora 17:30, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu Arhivele Naţionale vă invită la vernisajul expoziției „Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 – 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari”, deschisă în perioada 21 martie – 21 aprilie 2019. Acest proiect expoziţional face parte din seria de evenimente organizate de Muzeul Hărţilor pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Curatorii expoziţiei sunt dr. Stelian Obiziuc, consilier diplomatic în cadrul Unităţii Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe şi dr. Silviu Anghel, muzeograf la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Expoziţia prezintă publicului cele mai importante tratate semnate de România la finalul Primului Război Mondial, alături de hărţile oficiale ale acestor tratate şi de cele folosite în cadrul întâlnirilor de lucru. Împreună, aceste documente redau complexitatea negocierilor şi argumentelor folosite de naţiunile implicate.

La începutul anului 1919, puterile Antantei se pregăteau la Paris să negocieze și să semneze tratate care să redeseneze noua hartă a Europei şi a lumii. Până în 1920 s-au semnat tratate separat, cu fiecare putere învinsă: Germania (la Versailles), Austria (la Saint-Germain-en-Laye), Bulgaria (la Neuilly-sur-Seine), Ungaria (la Trianon), Imperiul Otoman (la Sèvres).

 

Acestea au stabilit noi granițe, o nouă ordine mondială, garantată de marile puteri

 

învingătoare și au clarificat şi alte chestiuni, precum necesitatea garantării drepturilor minorităților.

Ţara noastră s-a prezentat la Conferința de pace cu speranța realizării proiectului național, un stat al tuturor românilor. În urma negocierilor și a inevitabilelor compromisuri politice și diplomatice între toate părțile interesate, România a obținut recunoaşterea Marii Uniri de la 1918, Tratatele de Pace de la Paris consacrând în plan internaţional realităţile obiective de la sfârşitul Primului Război Mondial.

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis publicului în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor, cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș.

http://www.muzeulhartilor.ro/

 

***

Vernisaj: 20 martie 2019, ora 17:30

Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Program: Miercuri-Duminică: 10:00 – 18:00

Durata expoziţiei: 21 martie – 21 aprilie 2019

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

 

 

Număr de vizualizări :726


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro