Conferință, cu Augustin Ioan, despre lumină și spațiu sacru

mart. 13th, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 14 martie 2019, ora 18.30, Muzeul Municipiului București vă invită la conferința „Lumină și spațiu sacru”, susținută de Augustin Ioan, la Palatul Suțu. Coordonator: Cătălin D. Constantin. Lumina este, desigur, o descriere străveche a iluminării spirituale (photismos) şi constituie o metaforă pentru cunoaşterea şi pătrunderea spirituală, nu numai în Biserica Ortodoxă, ci în multe alte religii creştine şi necreştine. În acest sens, se recurge de obicei la lumină pentru a pune în opoziţie iluminarea şi cunoaşterea spirituală cu obscuritatea pământescului şi a simplei cunoaşteri lumeşti. Pe de altă parte, avem de-a face cu o metaforă cât se poate de „materială”, fiind vorba de lumină aşa cum o percepem în lumea aşa-zis empirică. Astfel, lumina unei lumânări sau a unui bec poate constitui o imagine a receptivităţii spirituale. Aşa cum utilizăm la scară aproape universală, cel puţin în timpurile moderne, o lampă care se aprinde dintr-o dată, ca reprezentare a unei epifanii intelectuale, sau a minţii ce „prinde” o idee, tot aşa lumina sugerează realizarea viziunii spirituale şi revelarea adevărurilor spirituale. În măsura în care dorim să reprezentăm o asemenea experienţă, din punct de vedere teologic nu există cu adevărat impedimente dacă să utilizăm într-o biserică iluminatul electric sau orice altă sursă de lumină, care devine, fiecare în forma sa specifică, o figură de stil pentru iluminarea spirituală şi iuţirea „simţurilor spirituale”. (Augustin Ioan)

Doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM București, Augustin Ioan este și directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al acestei școli. A publicat substanțial atât în țară, cât și în străinătate, iar din 1999 este directorul seriei de cărți de arhitectură „Spații Imaginate”, la Editura Paideia, cu aproape 50 de titluri publicate. A câștigat premiul Bienalei Naționale de Arhitectură București din anul 2000.

Intrare – 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

URMĂTOAREA CONFERINȚĂ:
>>> Joi, 21 martie 2019, ora 18.30, Conferința „Dreptul internațional, o succesiune de argumente în perechi”, cu E.S. Dl. Ion Gâlea, Ambasador al României în Republica Bulgaria.

 

Număr de vizualizări :668


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro