Concert Koszika și lectură din opera lui Alexandru Macedonski, la Stagiunea „Eufonii” de la Muzeul Literaturii Române

mart. 13th, 2019 | By | Category: Eveniment

Vineri, 15 martie 2019, de la ora 19:00, Stagiunea de jazz și literatură „Eufonii la MNLR” va continua printr-un nou concert-eveniment, invitați să concerteze fiind solista Koszika alături de chitaristul Szasz Csaba, doi artiști extrem de apreciați pe scenele transilvănene pentru tonicitatea prestațiilor live. Evenimentul va marca, totodată, împlinirea a 165 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Macedonski, autor care a influențat fundamental evoluția literaturii române moderne. Va citi din opera lui Alexandru Macedonski una dintre stră-strănepoatele sale, Irina Macedonski. Cu acest prilej, publicul este invitat să viziteze Muzeul Național al Literaturii Române pentru a descoperi numeroase obiecte și documente inedite care au aparținut autorului cuvintelor: „Poezia nu va fi decât muzică şi imagine, aceste două sorginţi ale ideii.” Stagiunea „Eufonii la MNLR” este un proiect al UCIMR inițiat cu scopul de a promova creativitatea autorilor români de jazz și literatură, desfășurându-se în perioada februarie – aprilie în spațiul emblematic al Muzeului Național al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, aproape de Biserica Albă). AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, rezervarea fiind esențială. RSVP la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Concertul face parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

 

Despre Koszika

Koszika este o apariție ce s-a remarcat în ultimii ani pe scenele transilvănene alături de band-ul său din care face parte și chitaristul Szasz Csaba. Muzica lor eclectică cuprinde numeroase influențe prin ritmuri funky și disco, armonii jazz cu elemente de drum and bass și motive folclorice.

 

 

 

 

Piesele lor proprii și reinterpretările a câtorva melodii celebre redau gusturile variate ale membrilor trupei. Împreună au câștigat numeroase premii, iar solista este triplă laureată la concursuri consacrate de jazz. „Trupa se savurează cel mai bine LIVE!” – spun cei care au participat în nenumărate rânduri la concertele Koszika.

 

 

 

 

 

 

 

Despre Alexandru Macedonski

„Poezia, artele, precum şi preţuirea lor, depind exclusiv de acuitatea simţuală, căci numai ea este creatoare în domeniul intelectual.”

„O literatură trebuie să inoveze dacă vrea să trăiască şi să fie puternică.”

La 14 martie 1854, în urmă cu 165 de ani, s-a născut Alexandru Macedonski, scriitorul vizionar care avea să influențeze fundamental evoluția literaturii române moderne. „A scris în vers liber înainte să existe termenul, a scris SF înainte să apară genul consacrat, a scris un scenariu de film înainte să se afirme cinematografia în lume (1911), a scris despre sublim şi despre simţuri când literatura noastră era doar descriptivă, a abordat un stil anticalofil înainte să fie teoretizat mai târziu în perioada interbelică. A inovat în tehnică narativă printr-un roman poetic, senzual şi interdisciplinar; a condus sugestia poetică până la esenţe prin arta simbolismului, devenind primul scriitor român care se inspiră din viaţa vibrantă a oraşului și a trăirilor intelectuale. A scris o literatură «aşa cum alta n-a mai fost» şi i-a reuşit pe deplin.

Alexandru Macedonski a fost un etalon de eleganţă şi nonconformism, un spirit boem, un estet îndrăgostit de viaţă, un om al epocii sale, un optimist irecuperabil care şi-a pus toată încrederea în generaţiile următoare. A fost un iscusit manager cultural care a condus o revistă şi o societate cu mii de membri, un om de ştiinţă, un spirit altruist, un om care credea în solidaritate, în tot ce e sublim şi nobil. Un om care credea în iertare, în iubire. Pentru toate aceste lucruri, Macedonski trebuie recitit.” Irina Macedonski

 

Următorul eveniment al Stagiunii „Eufonii la MNLR” va avea loc vineri, 29 martie, de la ora 19:00, prin concertul Andrei Petrache Trio, iar lectura îi va aparține scriitorului Florin Iaru.

 

Organizator: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR, prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni din România, program prin intermediul căruia pot găsi reale oportunități de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Eveniment finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural Sectorul 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți – sesiunea 2017 – 2020”.

Parteneri culturali: Exces Music, Muzeul Național al Literaturii Române și Primăria Municipiului București

Partener de mobilitate: Pony Car Sharing

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Agenția de Carte, Bucureșteni.ro, România Pozitivă

 

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

 

 

Număr de vizualizări :543


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro