Academician Grigore Brâncuș la 90 de ani

mart. 18th, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 20 martie 2019, academician Grigore Brâncuș, personalitate remarcabilă a filologie românești, va fi omagiat cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10. Despre activitatea profesorului Grigore Brâncuș, vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, prof.univ. Gabriela Pană Dindelegan, prof.univ. Gheorghe Chivu și prof.univ. Nicolae Saramandu, membri corespondenți ai Academiei Române, și dr. Emanuela Timotin, secretar științific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“.

Născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani din județul Gorj, Grigore Brâncuș a optat dintru început pentru o carieră filologică. După absolvirea Facultății de Filologie a Universității din București, pasionat fiind de istoria limbii române, va urma studii de specializare în Albania, unde va desfășura o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni. În 1968 își susține doctoratul sub conducerea unuia dintre cei mai mari lingviști români, academician Alexandru Rosetti.

Devine cadru didactic universitar la numai 21 de ani, la Facultatea de Litere a  Universităţii  din  Bucureşti, și rămâne la catedră aproape o jumătate de veac (1950-1999). Vreme de 18 ani a condus Catedra de limba română, iar între anii 1970-1972 a deținut funcția de prodecan al facultății. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968-1969 a funcţionat ca lector de limba română la universităţile din Amsterdam şi Groningen din Olanda.

Academician Grigore Brâncuși are contribuţii ştiinţifice deosebite în istoria limbii române, lingvistică balcanică și filologie, dezvoltând o serie de cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române. Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în numeroase lucrări, între care: Limba română contemporană. Morfologia verbului, Vocabularul autohton al limbii române, Introducere în istoria limbii române, Concordanţe lingvistice româno-albaneze, și în importante reviste de specialitate. A colaborat la alcătuirea Dicționarului limbii române al Academiei Române.

În 1976 a fost distins cu Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române. Din 2006 este membru corespondent al celui mai înalt for de consacrare din România, iar în 2011 a fost ales membru titular al Academiei Române. Actualmente este director onorific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române.

 

Număr de vizualizări :513


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro