spot_img

”Yorgos Seferis. Între diplomație și poezie”, de Vassilis Papadopoulos

Editura Omonia anunță apariția volumului ”Yorgos Seferis. Între diplomație și poezie”, de Vassilis Papadopoulos, cu un cuvânt-înainte al autorului. Traducere din limba greacă de Tudor DINU și Georgiana MOSCU . Îngrijire ediție: Tudor DINU. Ediție bilingvă ( română-greacă), Editura Omonia, București, 2019, 128 pag.

Prima apariție a acestui an în colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă” a Editurii Omonia o reprezintă eseul dedicat primului laureat grec al Premiului Nobel, poetul și diplomatul Yorgos Seferis (1900-1971), de către un diplomat și prozator, Excelența Sa Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene la București.

Cartea are ca punct de plecare o conferință, susținută în cadrul unei ample și memorabile manifestări desfășurate în aula Universității București în aprilie 2018. Textul, îmbogățit și adnotat, oferă astăzi cititorului român principalele coordonate ale carierei diplomatice de 37 de ani a lui Yorgos Seferis (a fost, între altele, ambasador în Liban, acreditat și în Siria, Iordania și Irak, și în Marea Britanie)  și ale traiectoriei sale poetice, de la debutul din 1931, cu volumul Cotitura care, în opinia autorului, „este o cotitură a poetului spre lumea exterioară, prin decizia de a-și tipări poemele”, până la ultima plachetă publicată, în 1966, Trei poeme ascunse, un fel de testament literar, de o densitate și limpezime expresivă rar întâlnite. O atenție deosebită este acordată și operei eseistice, dar și jurnalului personal, Zile (publicat în șapte volume), și celui politic,  din care aflăm detalii – în premieră pentru cititorul român – din laboratorul poetului, eseistului și traducătorului, dar și din biroul diplomatului. Animat de dorința de a face poezia lui Seferis „mai ușor de perceput și mai accesibilă”, Vassilis Papadopoulos  apelează la date biografice ca un instrument „cu ajutorul căruia cititorul sau ascultătorul să poată să se apropie de ceea ce a vrut să exprime Seferis prin poemele sale greu accesibile, adică evenimentele care l-au marcat în vremurile nefaste, pline de războaie, catastrofe și dictaturi, pe care s-a întâmplat să le trăiască, și, dincolo de acestea, adevărul vieții și al lumii”.

Dilema trăită de Seferis decenii în șir, de a trece, în aceeași zi, de la limbajul diplomatic rece și precis, la preocupările literare atât de diverse nu putea fi mai bine înțeleasă și descifrată decât de un diplomat scriitor,  cum este cazul autorului acestui eseu. „La serviciu”, notează autorul,  „Seferis era obligat să scrie în limba pură, dar își redacta poezia și proza în limba populară, era nevoit să folosească alt stil, cu o altă structură și, desigur, cu alte scopuri pentru fiecare din activitățile sale. În mod paradoxal exista un element comun, adică descrierea realității în care trăia, pe cât de limpede și de obiectiv putea, uneori cu distanțarea rece a diplomatului, care e dator să îi descrie cu exactitate ministrului de Externe evoluțiile politice, economice și sociale ale țării în care fusese numit, și alteori cu senzualitatea pătrunzătoare a poetului care simte nevoia de a descrie lumea care îl înconjoară, neliniștile și sentimentele oamenilor și ale sale, marile probleme ale lumii.”

Fragmente din poeme celebre ale lui Seferis sau din corespondența sa,  însemnări din jurnalul personal, detalii din momentul conferirii Premiului Nobel în 1963 și impactul acestui eveniment asupra poetului însuși, a cărui binecunoscută exigență față de propria-i operă sporește, sunt tot atâtea repere menite să pună în lumină multiplele fațete ale uneia dintre cele mai complexe personalități ale literaturii grecești și universale a secolului 20.

Versiunea în limba română aparține profesorului Tudor Dinu de la Universitatea din București și doctorandei Georgiana Moscu. Întreaga ediție, bilingvă, este îngrijită de Tudor Dinu.

Lucrarea a apărut cu sprijinul domnului Vasilis Chrelias, aflat statornic alături de Editura Omonia de la începuturile ei.

În colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă”  a Editurii Omonia au apărut, de-a lungul celor  două decenii de existență (a fost inaugurată în 1999), mai bine de două treimi din totalul traducerilor românești din literatura greacă.

 

Despre autor

Născut la Atena, în 1960, Vassilis Papadopoulos a absolvit în 1982 dreptul la Universitatea din orașul natal  și două masterate (în drept internațional, 1983 și drept comunitar european, 1984) la Universitatea din Nancy, Franța. Lector la mai multe universități din Grecia și străinătate pe probleme de politică externă, relații internaționale și culturale.  Din 1985 a urmat cariera diplomatică, ocupând posturi în centrala Ministerului elen al Afacerilor Externe, la Consulatul General al Greciei din San Francisco (SUA) sau la Misiunea Permanentă a Greciei pe lângă ONU (New York). Prim-secretar la Ambasada Greciei de la Bangkok (Thailanda)(1996-1999), ambasadorul Greciei în Ucraina și în Republica Moldova (2013-2016), din octombrie 2016 este Ambasadorul Greciei la București. A susținut conferințe pe teme de filosofie, filosofia culturii, limbă sau literatură (Limba ca vehicul de cultură. Cazul limbii grecești, Kiev, 2013).  În paralel cultivă literatura. Volumul În Orientul Îndepărtat. Impresii ale unui diplomat,  apărut în 2002 în colecția „Oi Topoi/Locurile” a editurii ateniene „Periplous”,  cuprinde însemnări din state asiatice unde a îndeplinit misiuni (Thailanda) sau a călătorit (Indonezia, China, Myanmar). Romanul Olya. Două ierni și o primăvară (Atena, 2008), tablou realist al mediului social și politic  al Ucrainei postsovietice,  a fost tradus deja în limbile ucraineană (Kiev, 2014), rusă și română (București, 2018). Eseul  dedicat celui dintâi laureat grec al Premiului Nobel, Yorgos Seferis (1900-1971), urmărește să descifreze „dualitatea ce l-a caracterizat pe Seferis, care a fost de-a lungul întregii vieți și diplomat și poet. Nu este ușor să îndeplinești în același timp în viață două misiuni atât de diferite, și, mai ales, cu același instrument, aceeași pană”.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508