Spectacolul-lectură „Vărul SHAKESPEARE”, la MNLR

feb. 26th, 2019 | By | Category: Eveniment

Joi, 28 februarie 2019, de la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la spectacolul-lectură „Vărul SHAKESPEARE”, piesa în cinci acte de Marin Sorescu, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Evenimentul este dedicat memoriei lui Marin Sorescu, de la a cărui naștere se împlinesc 83 de ani. Participă actorii Rodica Mandache, Manuela Ciucur, Tudor Aaron Istodor, Marius Stănescu, Istvan Teglas, Emanuel Varga, Răzvan Popa. Regia Diana Maria Mihailopol. AgențiadeCarte.ro este partener media. 

Marin Sorescu a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări. A publicat primul său volum, „Singur printre poeţi”,  în 1964 şi de atunci a impus un stil degajat, uşor ironic, fantezist, cu un profund simţ critic. Creaţia sa dramaturgică poate fi considerată şi ea ca fiind excepţională: „Iona”, „Paracliserul”, „Matca”, „Există nervi”, „A treia ţeapă”, „Răceala”. Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă din Veneţia, al Academiei de Arte, Ştiinţă şi Profesii din Florenţa. A condus revista literară „Ramuri” şi a fost preşedintele Uniunii Scriitorilor din Craiova. Unul dintre cei mai reprezentativi poeţi contemporani ai lumii, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatură, a primit mai multe distincţii în România printre care Premiul Academiei (de două ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de şase ori). A murit în anul 1996, la Bucureşti.

„Vărul SHAKESPEARE”, piesa în cinci acte de Marin Sorescu, a fost scrisă în 1987-1988. Supus la început unor restricții ale cenzurii, textul va fi publicat integral în volum, în 1992, la Editura Cartea Românească. Un prim spectacol-lectură cu această piesă are loc în cadrul cenaclului de dramaturgie al revistei „Teatrul”, fiind susținut, în 18 aprilie 1988, de actorii Teatrului Giulești din București. Premiera propriu-zisă are loc, în 15 martie 1990, la Teatrul Național din Craiova, în regia lui Mircea Cornișteanu. Pretextul epic al parodiei, una în chip paradoxal reverențioasă, a lui Marin Sorescu este unul fantezist, cu miză de eseu filosofic, păstrând aparența de documentare minuțioasă în privinta circumstanțelor biografice și istorice ale intrigii.

 

Diana Maria Mihailopol s-a născut la 15 octombrie 1974, regizor, a lucrat pentru Teatrul Bacovia din Bacău și a colaborat cu Teatrul Odeon, Universitatea Hyperion, București. Spectacole realizate: „Delir în doi, în trei, în câți vrei” (Eugen Ionescu, Teatrul Bacovia din Bacău și Teatrul Eugene Ionesco din Slatina); „Marea dragoste a lui Mihail Sebastian” (2008, după Jurnalul lui Mihail Sebastian și corespondența lui cu Leni Caler); „Lumânările ard până la capăt” (Sándor Márai) – spectacol lectură, one woman show; „O soirée cu Alecsandri” (2009, după Vasile Alecsandri); „Șantaj” (Teatrul Bacovia); „Ștefan Voievod în scaunul vremii” (2004); „Tăcerile” (Nichita Stănescu, Teatrul Bacovia) – one woman show; „Unde-i mâța, să ne vadă” (2009, după Vasile Alecsandri). Teatru radiofonic: „S-o mai schimba ceva, nene Iancule?” (2006).

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :640


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro