”Rememorări necesare la ICR Tel Aviv”: biografia lui Theodor Herzl și saga unei familii evreiești

feb. 21st, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 20 februarie 2019, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Teșu, a găzduit o seară de prezentare a unor apariții editoriale recente – volumul „Crâmpeie din viață” de Edith și Radu Gaton și biografia istorică „Theodor Herzl, creatorul Statului Evreu, fondatorul sionismului politic” de Josef Patai. Evenimentul, în limbile ebraică și română, a beneficiat de intervenții din partea unor importante personalități culturale, precum și de prezența unor celebri actori ai scenei israeliene, precum Lia Koenig și Miriam Zohar, și istorici de talie academică, precum prof. Silviu Sanie.

Programul serii a fost deschis de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv și moderatoarea evenimentului, care a remarcat că „se scrie multă literatură memorialistică și, cu toate acestea, nu ajunge cât de multă este pentru că fiecare viață are valoare”, referindu-se la primul titlu din program – „Crâmpeie din viață” de Edith și Radu Gaton, pe care editorul cărții, Teșu Solomovici, îl consideră o „veritabilă saga”.

 

Volumul relatează povestea unei familii de evrei originari din România, cu un arbore genealogic întins pe șapte generații, care emigrează în Israel în 1961. Rădăcinile lor sunt în Cernăuți, iar amintirile evocate de acești intelectuali, Edith și Radu Gaton, se întind pe câteva decenii. Destinul face ca povestea vieții lor, plină de elemente dense și foarte interesante pentru conturarea specificului unei lumi și a unui timp, să nu ajungă la tipar decât după moartea acestora, cu ajutorul celor doi fii, Dan Gaton și Arie Gaton. Aceștia și-au exprimat speranța că această inițiativă va trezi interesul cititorilor și va încuraja inițiative similare și pentru alte familii de israelieni cu origini românești, în vederea prezervării istoriilor și experiențelor personale, care au contribuit și la creionarea unor detalii de istorie și specific local din România și Israel.

 

Tradus din limba maghiară de Veronica Bârlădeanu și cu un cuvânt înainte de Lya Benjamin, volumul „Theodor Herzl, creatorul Statului Evreu, fondatorul sionismului politic” de Josef Patai a fost publicat la editura Teșu în 2018. Cunoașterea vieții și activității celui care este considerat fondatorul sionismului politic și creatorul statului evreiesc este o tentativă istorică importantă. Cartea istoricului Josef Patai este o evocare și, deopotrivă, rememorare a traseului vieții lui Theodor Herzl și a luptei sale pentru un ideal. În prezentarea sa, profesorul Jean Ashkenasy a afirmat că „esențialul acestei cărți este descrierea identității lui Herzl”. În intervenția sa, academicianul a realizat o scurtă privire de ansamblu asupra biografiei lui Herzl, cu accent pe episoade și momente definitorii din viața sa, care au influențat și au modelat principiile și viziunea revoluționară a lui Theodor Herzl, printre acestea numărându-se și povestea lui Dreyfus, la a cărui degradare publică a asistat. Jean Ashkenasy a descris pentru publicul prezent la eveniment etapele procesului cognitiv care au condus la formarea identității proprii și a viziunii sioniste a lui Herzl – identitatea entității, identitatea socială și identitatea de sine.

În încheierea serii, Teșu Solomovici a amintit despre momentul istoric reprezentat de Congresul de la Focșani din 1881, care l-a precedat pe cel din Basel, și a transmis mesajul lui Tiberiu Roth, președintele Asociației Sioniste din România, în timp ce Florina Niculescu a citit mesajul transmis de Veronica Bârlădeanu, traducătoarea volumului.

 

Număr de vizualizări :867


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro