Prezentarea cărții „Fragmente de cer” de Dana Oprica, la Galeria Întâlnirilor

feb. 18th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 20 februarie 2019, ora 19.00, la Bistro Matrioska (str. I. C. Visarion nr. 20, sector 1, București), Galeria Întâlnirilor vă invită la prezentarea cărții „Fragmente de cer” semnate de Dana Oprica și la o dezbatere asupra migrației românilor, diasporei și dialogului intercultural – teme abordate în carte. Invitați: Delia Bălăican, Aura Christi și Marius-Daniel Stan. Evenimentul va fi înregistrat și difuzat la Radio Villalba 107.4 fm (Madrid), în cadrul emisiunii în limba română și se derulează sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane. Moderator: Daniel Sur.

Apărut la Editura Ideea Europeană, volumul „Fragmente de cer” reprezintă o culegere de articole scrise de Dana Oprica de-a lungul a cincisprezece ani petrecuți în Spania, la Madrid, și în Italia, la Ravenna. Cartea prezintă câțiva intelectuali români, precum Aurel Răuță, cu manualul său Gramatica limbii române (Gramática rumana, 1947), care cuprinde o superbă antologie de texte literare românești, Vintilă Horia cu bine-cunoscuta trilogie Dumnezeu s-a născut în exil, Cavalerul resemnării și Persecutați-l pe Beoțiu!, Traian Popescu, cel care susținea material activitatea editurii și a revistei cu același nume, Carpații, prințul Mihail Sturdza, Alexandru Ciorănescu sau Alexandru Busuioceanu și alții.

„Fragmente de cer” e o carte în care se regăsesc români, spanioli, italieni, ruși, bulgari, sârbi, evrei cu suferințele lor și cu migrația sau statornicia lor, însă cu curaj în confruntarea cu marea aventură a vieții.

 

Dana Oprica este profesor, jurnalist, expert în furnizarea soluțiilor și aplicațiilor IBM pentru firmele mici și mijlocii, traducător. Trăiește peste tot, anul acesta, am prins-o în București. E craioveancă, lucru ușor de constat deoarece folosește supărător de mult perfectul simplu! Experiența din Spania încă o urmărește, deoarece continuă să coordoneze o emisiune în limba română la un post de radio public spaniol, Radio Villalba, emisiune care a debutat în aprilie 2013. Este membru al UZPR, continuă să publice articole în Revista Contemporanul și să traducă în limba spaniolă opere ale autorilor români contemporani, activitate pe care o desfășoară împreună cu un grup de lingviști spanioli care fie i-au fost elevi la cursurile de limba română predate la ICR Madrid, fie i-au fost colegi de-a lungul studiilor definitivate la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Complutense din Madrid.

 

Delia Bălăican este redactor-șef la „Revista Bibliotecii Academiei Române”; autor de articole de popularizare a istoriei și a personalităților din România (anul trecut a avut o rubrică permanentă în Revista „Femeia” pe tema Centenarului) și de studii de specialitate ce valorifică patrimoniul cultural documentar: presă, memorialistică, documente istorice inedite. Se joacă cu versul și este, evident, olteancă. Istoric, cu studii în relații internaționale, își finalizează doctoratul sub îndrumarea profesorului Dinu C. Giurescu abordând o temă legată de situația evreilor din România în perioada 1866-1914. Una dintre ultimele sale apariții editoriale îl vizează pe Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul, fiind, în epocă, mai bogat decât însuși Regele.

 

Aura Christi este poet, romancier, eseist și editor român, cu o dimensiune interculturală. Viața, în toate frământările ei, și dialogul continuu cu divinitatea și universul său piramidal sunt preocupările literare ale Aurei Christi, impresionată de Nietzsche, de Dostoievski, de Ahmatova, de Brodsky, de Simone Weil.

 

Marius-Daniel Stan este doctor în filologie și în filosofia imaginii, asistent de cercetare în învățământul universitar, profesor cu experiență în învățământul tradițional și în învățământul alternativ modern.

 

Număr de vizualizări :936


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro