spot_img

Participare românească la a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Artă Multimedia MADATAC, Madrid, „Post Digital Star”

Reprezentanța Institutului Cultural Român de la Madrid susține participarea artistei Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Artă Multimedia MADATAC, cu două instalaţii new media interactive: Hybrid Sensorium (la Nave Digital) și I, Human (la Medialab-Prado). Hybrid Sensorium este singurul proiect românesc de artă multimedia selectat de organizatorii Festivalului, creat de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) în colaborare cu artiștii Mitoş Micleușanu (sound design), Sergiu Negulici (animație3D), Răzvan Vasilache, Sorin Olexiuc şi Alexandru-Florin Vartic (programare). Lucrarea analizează felul în care percepem propriul corp în spațiul fizic imediat și deformările senzoriale cauzate de medierea acestei percepții de către tehnologie. Instalaţia intră în contact fizic nemijlocit cu vizitatorul, ambele părţi devenind vulnerabile unei contaminări emoționale.

I, Human (Body installation) este o instalație interactivă prin care utilizatorii pot controla o sculptură din lumină laser printr-un efort colectiv. Un circuit de măşti conectate prin tuburi scot urlete animalice, cerând să fie hrănite cu emoții. Privitorul este pus în imposibilitatea controlului simultan al măştilor, astfel apare nevoia colaborării. Odată fixate pe față măsoară simbolic empatia utilizatorilor prin colectarea informațiilor biometrice faciale, analizând starea lor emoțională. I, Human este o instalaţie realizată de Saint Machine în colaborarea cu Marian Zamfirescu (cercetător ştiinţific la CETAL – Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor din Bucureşti), Alexandru-Florin Vartic şi Sorin Olexiuc (programare). La Medialab Prado va fi expus doar unul dintre modulele I, Human. Vizitatorii de la Madrid (Medialab Prado) vor interacționa în timp real cu cei de la Bucureşti, unde instalaţia este expusă la Rezidenţa BRD Scena9, în cadrul expoziției „Fusion. Artă şi Ştiinţă” organizată de Fundația9 în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte.

MADATAC (A Contemporary Festival of New Media Arts & Advanced Audio-Visual Technologies, http://madatac.es) este un festival internațional de succes care valorifică inovația, originalitatea și cultura audiovizuală experimentală la avangarda creației artistice multimedia. Își propune să stimuleze participarea publicului la produsele digitale audiovizuale și implicarea profesioniștilor în proiecte și laboratoare artistice digitale colective. Festivalul este organizat în 4 locații de prestigiu din Madrid: Cineteca Matadero Hall, Círculo de Bellas Artes, NH Collection Madrid Eurobuilding şi galeria La Nave Digital, unde va fi expusă instalația Hybrid Sensorium. In ediția din acest an au fost selectate patruzeci şi şapte de proiecte în secțiunea oficială Videoart, şapte instalații artistice în secțiunea Audio-Visual Installations, printre care şi cea a artistei Marilena Oprescu Singer, patru performaces, din diferite țări. Ediția precedentă s- a bucurat de mare impact la public şi în presă, MADATAC reușind să prezinte cele mai avansate produse artistice de videoartă, fiind o expoziție de referință în Spania şi cu mare participare internațională.

Pentru mai multe detalii: Instituto Cultural Rumano de Madrid Plaza del Cordón n.o 1, bajo dcha., 28005, Madrid Tel.: +34 917 589 566 Fax.: +34 915 590 135 www.icr.ro/madrid/

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN Plaza del Cordón, 1, bajo dcha., 28005 MADRID TEL: +34 917 589 566; fax: +34 915 590 135 / icrmadrid@icr.ro

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508