Expoziţie de fotografie la Wieliczka: ”Un centenar al Alianţei. Diplomaţia româno-poloneză 1918-1939”

feb. 28th, 2019 | By | Category: Postcard

În perioada 2-31 martie 2019, ICR Varşovia prezintă, la complexul Wielicka Mediateka din Wieliczka, expoziţia foto-documentară ”Un centenar al Alianţei. Diplomaţia româno-poloneză 1918-1939”, dedicată relațiilor diplomatice și istoriei comune româno-poloneze din perioada interbelică. Evenimentul pace parte în programul de manifestări dedicat împlinirii, în 2019, a 100 de ani de relații diplomatice româno-polone.Expoziţia a fost realizată și prezentată în premieră la Varşovia, în luna iunie 2018, când a fost deschisă oficial de Preşedinţii României şi Poloniei. La pregătirea ei, ICR Varşovia a beneficiat de sprijinul Ministerelor Afacerilor Externe din România şi Polonia, care au pus la dispoziţie documente şi fotografii de arhivă din perioada amintită.

Cele 24 de planşe ale expoziţiei cuprind peste o sută de imagini şi documente diplomatice de arhivă din perioada 1918-1939, printre care: vizita regelui Ferdinand la Varşovia şi a mareşalului Piłsudski la Bucureşti şi Sinaia şi articole de presă referitoare la aceste momente, scrisoarea primului ministru polonez, Ignacy Jan Paderewski, prin care solicita primului ministru român Ion I. C. Brătianu, recunoaşterea de către România a statului polonez (decembrie 1918), Convenţia de Alianţă Defensivă (1921) şi Tratatul de garanţie româno-polon (1926).

Expoziţia foto-documentară Un centenar al Alianţei. Diplomaţia româno-poloneză 1918-1939 va deschide suita manifestărilor de marcare, în Polonia, a 100 de ani de diplomaţie româno-polonă.

 

Număr de vizualizări :737


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro