spot_img

Concert de gală dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la la Opera Sureyya Istanbul

Vineri, 1 martie 2019, de la ora 20.00, Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un concert extraordinar, alături de Consulatul General al României la Istanbul și Opera de Stat Süreyya – Primăria Kadıköy, moment dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii EuropeneO dublă premieră extraordinar de importantă pentru reprezentanța de la Istanbul. Colaborăm cu un valoros partener, Opera de Stat Süreyya – instituție cu una dintre cele mai frumoase și de prestigiu clădiri ale orașului, și care, pentru prima dată în istoria colaborărilor sale, pune la dispoziție minunata sală de operă pe care o deține unui centru cultural european. Iar cea de-a doua premieră este colaborarea cu Orchestra Symfactory din București.

Concertul de gală va fi susținut de Orchestra Symfactory din București, condusă de tânărul dirijor Bogdan Postolache, iar solistă va fi Otilia Rădulescu Ipek, soprană de origine română și prim-solistă a Operei de Stat Süreyya din Istanbul.

Concertul de muzică clasică dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene se va desfășura, așadar, la Opera de Stat Süreyya, aflată pe partea asiatică a metropolei.

Symphactory Orchestra, inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra, este una dintre cele mai tinere orchestre din România. Orchestra a fost fondată în anul 2012 la inițiativa unor tineri artiști, pregătirea muzicală aparținând dirijorilor Tiberiu Soare și Gabriel Bebeșelea.

Tinerețea, entuziasmul și profesionalismul de care au dat dovadă le-au atras alături artiști de renume din țară și străinătate: violonistul Alexandru Tomescu, basbaritonul Zoltan Nagy, violonista Simina Croitoru, dirijorul irlandez David Brophy, tenorul Bogdan Mihai, baritonul Jean Kristoff Bouton, soprana Rodica Vica, baritonul Șerban Vasile, dirijorul Bogdan Postolache, tenorul George Virban.

Au participat la festivaluri precum: Bucharest Music Film FestivalB-Fit in the StreetFestivalul „George Enescu”, Festivalul de Tradiții Maramureșene de la Săpânța,Transilvanian Tattoo Festival etc.

Au colaborat cu artiști importanți: actrița Dorina Lazăr, percuționistul Zoli Toth, Nicu Alifantis, compozitorul Virgil Popescu, membrii ai trupelor Kripton și Antract.

Otilia Rădulescu Ipek s-a născut în Pitești și din copilărie s-a dedicat muzicii, începând cu studiul la vioară, continuând mai târziu cu cel al cântului. Pasiunea pentru muzica ușoară a adus-o în anul 1986, ca solist vocal, pe scena secției de estradă a Teatrului Al. Davila din Pitești, urmând câțiva ani plini de spectacole, turnee și premii la diverse festivaluri pentru tineri muzicieni, culminând cu anul 1989 când a câștigat Trofeul Mamaia.

Anul 1991 a adus schimbări în viața și cariera Otiliei Rădulescu odată cu hotărârea de a se stabili în Turcia. Ea a fost acceptată la secția de canto a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul, a participat la cursurile masterclass susținute de Leyla Gencer și Giovanna Canetti, iar din anul 2000 este solistă a Operei de Stat din Istanbul. Pe cele mai importante scene din Republica Turcia, Otilia Rădulescu a interpretat roluri din  G.Verdi, A.Borodin, W.A.Mozart, G. Donizetti, G.Puccini, V.Bellini, G. F. Handel etc. Începând din anul 2007, Otilia Rădulescu Ipek este și profesor de canto la Secția de Operă a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul. În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat sopranei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti şi universale în relaţii internaţionale. În 2013, Otilia Rădulescu Ipek a primit Premiul Fundaţiei Semiha Berksoy pentru contribuţia adusă scenei lirice din Turcia. În 2014, i s-a decernat Premiul Lions pentru cea mai bună solistă de operă a anului.

După absolvirea studiilor de violoncel din București, Berna și Zurich, Bogdan Andrei Postolache a urmat cursuri de dirijat cu Maestrul Horia Andreescu la Academia de Muzică București. Activitatea sa, în rol de dirijor, l-a purtat în aproape toate marile orașe din România cu orchestre diverse ca stil sau structură, de la cele de cameră, până la cele  simfonice sau de operă.

În 2013, Bogdan Andrei Postolache  a condus Symphony Orchestra într-un turneu național, în orașe ca București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov.

Peste doar un an, cu această orchestră tânără, Bogdan Andrei Postolache a urcat pe scenă în cadrul Galei de Operă organizat de Clubul Rotary din Sibiu. Un an mai târziu a fost organizat un nou turneu național în București, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara.

În 2017, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale lumii, Festivalul George Enescu i-a primit pe scena sa pe tinerii muzicieni ai Symphony Orchestra, în Piața Festivalului, sub bagheta lui Bogdan Andrei Postolache.

În programul concertului de la Istanbul sunt incluse următoarele compoziții: George Enescu – Preludiu la Unison din Suita Nr.1 pentru orchestra; Béla Bartok – Dansuri Românești; Boccherini – Muzica nocturnă pe străzile din Madrid; Schubert – Ave Maria ; Verdi – Addio del passato din Traviata; Grigoraș Dinicu – Ciocârlia și Hora Staccato.

Repertoriul special ales pentru acest concert reprezintă un omagiu adus școlii europene de muzică, în cel mai larg sens, de la compozitori recunoscuți pe plan mondial, deschizând orizonturile muzicii de inspirație folclorică, prin lucrări alese deopotrivă de solistă și dirijor.

Opera de Stat Süreyya aparține de Primăria Kadıköy. Süreyya Pasha a început construcția clădirii în 1924 pentru a crea astfel un spațiu de întâlnire, extrem de necesar, pentru evenimente culturale și sociale care lipseau în Kadiköy și a fost inițial deschis la 6 martie 1927. Süreyya a fost impresionat de strălucirea teatrelor celebre din Europa în timpul vizitelor sale prin lume. Influența estetică și funcțională asupra designului arhitectural al clădirii se reflectă în foaier, un exemplu de Art Deco, iar interiorul prezintă stiluri de arhitectură germană. Numit „Süreyya Opereti” și deschis la 6 martie 1927, teatrul a fost primul din partea asiatică a Istanbulului și al șaselea în întregul oraș.

Opera Süreyya a fost redeschisă în anul 2007, cu Oratorio Yunus Emre (Opus 26) de Ahmet Adnan Saygun. Astfel, visul lui Süreyya Pasha pentru o operă a devenit realitate după 80 de ani.

Clădirea găzduiește Opera de Stat și Balet din Istanbul, dar găzduiește și alte evenimente: recitaluri, piese contemporane, expoziții de artă și festivități importante, precum Balul Zilei Republicii.

Acest proiect grandios reprezintă o premieră extraordinară pentru reprezentanța nostră – este primul proiect pe care ICR Istanbul  îl organizează în parteneriat cu Opera de Stat Süreyya din Istanbul.

Și tot cu caracter de unicitate este și faptul că ICR Istanbul este singurul institut cultural european cu care Opera de Stat Süreyya a acceptat un parteneriat, această din urmă prestigioasă instituție turcă fiind extrem de selectivă în privința colaborărilor și partenerilor.

Astfel, proiectul contribuie substanțial la promovarea României prin relevarea culturii române, a operei românești, familiarizarea publicului cu muzica de inspirație folclorică românescă, dar și cu cea clasică și interpretarea aleasă a solistei, alături de o orchestră tânără și dinamică.  / transmite ICR Istanbul

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508