Vernisajul expoziției „Laboratorul memoriei”, de Vlad Basarab

ian. 9th, 2019 | By | Category: Postcard

Marți, 15 ianuarie 2019, ora 18:00, la sediul MNLR din Calea Griviței nr. 64-66, va avea loc vernisajul expoziției și lansarea catalogului ”Arheologia Memoriei”. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Artistul Vlad Basarab concepe un laborator al memoriei, un mediu de salvgardare a cărții ca simbol și instrument al cunoașterii. Expoziția poate fi vizitată între 15 ianuarie și 15 februarie 2019.

Ciclul itinerant, început în 2013 în America, recurge aproape obsesiv la diferite ipostaze ale cărții și fragmente ale ei, îndreptate spre semnalarea pierderii cunoașterii, fie ea colectivă sau individuală. Fiecare pagină devine un strat istoric, iar pierderea lui duce la dispariția întregului.

Fiind preocupat de efectele negative asupra culturii de-a lungul timpului, ceramistul inițiază o expoziție în continuă schimbare, un work-in-progress în care artistul, în postura de arheolog/restaurator, încearcă să protejeze și să conserve această stare de vie fragilitate. Expoziția invită publicul să revină și să asiste la recuperarea artefactelor.
Restaurarea cărților din ceramică, purtătoare ale peceții timpului și experienței expunerilor anterioare, invocă vindecarea și readucerea lor la o structură unitară, puternică.

Lucrările lui Vlad Basarab aduc în discuție moduri de transmitere ale memoriei, accentuând nevoia umană de a proteja trecutul și de a conserva adevărul istoric; această necesitate vine tocmai pe fondul fragilității atât a memoriei, cunoașterii, cât și a trecutului. Pentru că lutul poartă informație de la începutul timpului, arderea lui fixează în pagini dimensiunea temporală și insuflă ideea de permanență.

Număr de vizualizări :912


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro