„Întâlniri poetice internaționale Cemal Süreya”

ian. 7th, 2019 | By | Category: Postcard

2019 pornește în ritm de poezie la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, printr-o seară literară de excepție, în cadrul celei de-a treia ediții a evenimentului ”Întâlniri poetice internaționale Cemal Süreya”, unde sunt invitați poeții români Ion Cristofor și Maria Pal. Süreya a fost unul dintre cei mai importanți scriitori, poeți și traducători turci.    

Evenimentele celei de-a treia ediții a festivalului „Întâlniri poetice internaționale Cemal Süreya” se vor derula între 9 și 12 ianuarie 2019 și vor avea loc la Centrul Cultural Türkan Saylan (http://www.tskm.org.tr/) de pe continentul asiatic al metropolei, la sala de conferințe a hotelului Titanic din Bakırköy şi la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

Astfel, în data de 9 ianuarie 2019, de la ora 20:00, la sediul Centrului Cultural Türkan Saylan din cadrul Primăriei Maltepe de pe continentul asiatic al metropolei vor avea loc lecturi publice de poezii din Cemal Süreya și din poemele semnate de Ion Cristofor și Maria Pal, traduse în limba turcă.

Joi, 10 ianuarie 2019, de la ora 20:00, în sala de conferințe a hotelului Titanic din  Bakırköy vor avea loc lecturi publice de poezie și panel de discuții cu poeții străini invitați, cu participarea membrilor Clubului Lions din Istanbul.

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, de la ora 14:30, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul va fi gazdă  pentru iubitorii de poezie, care vor să se bucure de lecturi publice din poezii semnate de Cemal Sureya, Ion Cristofor și Maria Pal.

Printre poeții invitați care vor participa la acestă ediție de festival se numără: Elvira Kujovic, Hilal Karahan, Emel Koșar, Okan Yılmaz, Uğur Kaya, Volkan Hacioğlu, Ali Günvar, Bahadır Bayril etc.

Implicarea ca partener în acest proiect reprezintă o oportunitate pentru ICR Istanbul de a iniţia noi legături cu edituri, traducători, întâlniri cu poeții invitaţi la festival, iar pentru lirica românească, este un prilej de a promova doi poeți contemporani, membri ai Uniunii Scriitorilor din România și de a câştiga o nouă categorie de public.

În egală măsură, organizarea la sediul ICR Istanbul va asigura promovarea unei bune imagini a ICR ca instituţie publică parteneră, vizibilitatea mediatică în jurul proiectului și deschide noi oportunităţi de colaborare cu partenerii turci și străini.

Dorim să evidențiem interesul ridicat pe care toți operatorii culturali locali cu care colaborăm deja sau suntem pe cale de a încheia parteneriate îl arată față de ICR Istanbul, exprimându-și de fiecare dată dorința de a organiza evenimentele în cele două săli de protocol, datorită poziției centrale, unde este amplasat sediul, a faptului că este o clădire istorică de patrimoniu, a decorațiunilor interioare care conferă un aspect atutentic și de prestigiu saloanelor etc.

Cemal Süreya a fost un membru notabil al celei de-a doua generații a poeților tuci din anii cincizeci, o mișcare abstractă și postmodernă creată ca o reacție împotriva unei mai cunoscute mișcări literare turce numită Garip. Tema predilectă a poeziilor lui Süreya este iubirea care desfată simțurile, iar poezia sa este îmbogățită cu diverse elemente din literatura populară, poezia clasică turcă (Divan), literatura occidentală, lirica și muzica modernă turcă. / transmite ICR Istanbul

 

Număr de vizualizări :1002


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro