Balkan Performance Tour 2019- eveniment de arte performative la Timișoara

ian. 29th, 2019 | By | Category: Postcard

Balkan Performance Tour, eveniment de artă contemporană performativă, produs de galeria 12-14 Contemporary din Viena și curatoriat de Denise Parizek, în colaborare cu galeria META Spațiu din Timișoara și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, va debuta pe 1 februarie, de la ora 19:00, la Casa Artelor din Timisoara – Sala Studio (str. Augustin Pacha nr. 8) cu prima oprire din turul care a început cu Viena și va continua cu Novi Sad și Belgrad.  Evenimentul cuprinde o serie de trei performance-uri care au loc în aceeași seară, un adevărat tur de forță pentru publicul iubitor de artă, care are ocazia să vadă în acțiune artiștii participanți: Àgnes Hamvas & Hubert Hasler (Austria), Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia), și grupul NOIMA (Timișoara).

Photo: Dana Moica

Prima parte a programului propune intalația-performance susținută de Àgnes Hamvas și Hubert Hasler: un dialog purtat pin fax, ce sugerează lipsa comunicării personale în context actual, precum și limitările, schimbările limbajului și comunicării în era digitală. Și în cazul performance-urilor susținute de Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia) și NOIMA (Timișoara), ideea de bază- care este și punct de plecare- urmează același principiu, având, totodată, două poziționări diametral opuse: încadrarea în denumiri-clișeu a femininului și masculinului ce apelează la aceleași forme de expresie și, totuși, prezintă diferențe în lipsa oricărei evaluări. Acum avem o teză și o antiteză, o poziție feminină și una masculină; ceea ce lipsește este sinteza.

În contrapartidă, NOIMA prezintă performance-ul „dLight” care a evoluat constant de-a lungul anilor. Artiștii, parte a grupului NOIMA, se joacă cu concepte precum LUMINA/LIGHT și LUMEN/ WELT. Alegând un punct specific de focalizare, artiștii „lumineză” anumite abordări ale lumii civilizate sau o pun în lumină (Light).

 

Balkan Performance Tour va continua cu Novi Sad, în 4.02.2019 – Kultur Center) și Belgrad (6.02.2019 -Ostavinska Galerija).

 

Parteneri: Forumul Cultural Austriac, Österreichische Botschaft Belgrad – Austrijska Ambasada u Srbiji, Austrijski kulturni forum Sarajevo/Österreichisches Kulturforum Sarajewo

 

Număr de vizualizări :1059


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro