”Tectonica umbrei” – expoziție capsulă la Muzeul Hărților

dec. 17th, 2018 | By | Category: Postcard

Joi, 20 decembrie 2018, de la ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la vernisajul expoziției „Tectonica umbrei”/Shadow Tectonics”, deschisă în perioada 21 decembrie 2018 – 17 februarie 2019. Intrarea la vernisaj este liberă. „Tectonica umbrei”/„Shadow Tectonics” este expoziția capsulă pe care Ștefan Ungureanu o deschide în noul spațiu destinat expozițiilor temporare din Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Proiectul va include și o serie de evenimente conexe (lansare de catalog, artist talk ), care urmează să fie anunțate.

Ștefan Ungureanu este un artist vizual al cărui interes pentru cartografiere, știință sau vizualizare de informații a generat lucrări care pun în dialog patrimoniul Muzeului Hărților cu arta contemporană. Invitat să expună în noul spațiu de tip white cube” al muzeului, el își propune să facă legătura dintre publicul interesat de cartografiere sau hărți și adepții artei contemporane.

 

Intervenția unui artist într-un spațiu muzeal este o experiență diferită de expoziția într-o galerie de artă. Această practică extrem de răspândită la nivel internațional a pornit din dorința de a revitaliza patrimoniul unui muzeu sub influența practicilor creative ale artistului.

Ștefan Ungureanu (n.1984) este preocupat de transpunerea vizuală a științei în imagini. Lucrările sale organizează și normează spațiul, narațiunea și timpul în structuri vizual-narative complexe. Ungureanu folosește în cercetarea sa artistică concepte proprii inspirate de Bruno Latour, Jordan Peterson sau Robert Sapolsky. Din 2016 urmează un doctorat la UNARTE, sub coordonarea lui Dragoș Gheorghiu. O parte din rezultatele cercetării este prezentată în această expoziție și în șirul de evenimente care sprijină acest demers.

http://stefanungureanu.com

Ioana Marinescu (n.1988) este curator și istoric de artă la H’art Gallery în Bucureşti. Din 2015 lucrează la un doctorat cu tema biografia cuplurilor de artiști, un subiect predilect în proiectele sale. A lucrat cu numeroși artiști printre care Nicolae Comănescu, Ion Bârlădeanu sau Gili Mocanu. Colaborarea cu Ștefan Ungureanu a presupus editarea primului său catalog, dar și curatorierea unor expoziții personale și de grup.

http://unarte.academia.edu/IoanaMarinescu

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis publicului în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor, cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș.

http://www.muzeulhartilor.ro/

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Miercuri-Duminică: 10.00 – 18.00

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Număr de vizualizări :853


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro