Luminița Cioabă lansează ”Balade Populare Romaia”

dec. 14th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 17 decembrie 2018, orele 16:30, la Centrul Cultural Maghiar „Petőfi Sándor” din București (strada Ion Zalomit, nr. 6), Luminița Mihai Cioabă și Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher lansează ”Balade Populare Romaia”, în lectura actriței și poetei Ioana Crăciunescu, cu o prezentare a scriitorului Dan Mircea Cipariu. În cadrul Programului „Producţie Editorială Romă”, Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher lansează și alte 7 cărți semnate de Vasile Ionescu (”Pakiv @ Solah – Testamentul Demnității și Libertății Rromilor”), Mircea Lăcătuș (”geometria secretă a sufletului”), Emil-Iulian Sude (”Povești”), Viorel GONGU (”Meandre subiective”), Sorin Aurel Sandu  (”Sete de rotundul vremii – gânduri din caietul galben”), Daniel-Samuel Petrilă (”am strigat-o pe mama de la capătul pământului”) și Eugen Raportoru (”Raport urban, album de artă”). Programul „Producţie Editorială Romă” are ca scop promovarea scriitorilor rromi și, de asemenea, susține dezvoltarea culturii rrome prin consolidarea unui dialog intercultural eficient.

 

 

Luminița Cioabă s-a născut la data de 1 octombrie 1957 în orașul Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), fiind fiica bulibașei romilor căldărari,  Ion Cioabă. Dorind să-și desăvârșească studiile, s-a opus unei căsătorii la o vârstă timpurie (cum este obiceiul la rromii căldărari), proiectată de familia sa. A absolvit Liceul de filologie „Octavian Goga”, Școala Populară de Artă, secția de Regie și Actorie, și apoi Facultatea de Filologie din Sibiu. Luminița Cioabă este o cunoscută poetă de limba romani, cărțile ei fiind traduse în limbile română și engleză. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România. Luminița Cioabă a cules o parte din folclorul țiganilor și l-a prelucrat, în felul în care au făcut-o, în secolul al XIX-lea, scriitorii români pentru folclorul românesc. Una dintre cele mai cunoscute cărți ale ei este volumul de nuvele „Țara pierdută”, dedicat „celor care și-au dus viața de-a lungul timpului având Cerul acoperiș, iarba pământului răsărind în sufletul drumurilor lungice nu se termină nici Dincolo de Cer”, carte publicată în limbile romani, română, engleză și germană. Povestirile prezintă diferite teme literare din mitologia proprie culturii rrome: povestea neamului în Țiganca și privighetoarea, aceea a macului roșu, a primăverii care e „ziua împăcării” în Crâng de mesteceni, ritualul mesei în șatră în Meralda, drumul, cântecul și libertatea în Țara Pierdută și Insula de aur, dragostea în Savia, Blestemul ursului, Floarea de trandafir sălbatic, Regina nopții și floarea de piatră.

Număr de vizualizări :1255


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro