spot_img

”Locuri ale memoriei Marelui Război”

În perioada 29 noiembrie – 14 decembrie 2018 Asociația Istoria Artei desfășoară proiectul cultural „Locuri ale memoriei Marelui Război” dedicat Centenarului Primului Război și Marii Uniri.„Locuri ale memoriei” este un concept apărut în ultimele decenii și care poate fi folosit, prin excelență, în raport cu evenimentele, personalitățile, monumentele și locurile legate de Primul Război Mondial și formarea României Mari. Echipa pluridisciplinară și-a propus să cerceteze locuri din București, Ploiești și Galați în care memoria colectivă s-a cristalizat deja în jurul unor valori simbolice (de ex. Arcul de Triumf) sau care pot fi cunoscute publicului în viitor, în contextul descoperirii unor informații inedite, ca rezultat al investigației de arhivă. 

Pornind de la informații istorice putem asocia unor străzi, bulevarde, piețe, monumente, parcelări, reședințe o încărcătură intelectual-emoțională care să ne permită o mai bună înțelegere a ideii de națiune, stil arhitectural sau artistic național, patrimoniu național și să ne ajute să ne raportăm la trecutul nostru.

Tururi ghidate

Vineri, 30 noiembrie, ora 11:00
Plimbare pe Soseaua Kiseleff, cu istoric de artă dr. Oana Marinache

Punct de întâlnire: Piațeta Regelui Mihai

 

Vineri, 30 noiembrie, ora 14:00

Parcelarea Mornand, cu arhitect Raluca Zaharia

Punct de întâlnire: Gura de metrou Aviatorilor, de lângă clădirea de birouri Charles de Gaulle Plaza

 

Duminica, 2 decembrie, ora 14:00

Parcelarea Dumbrava Roșie și Grădina Ioanid, cu Oana Marinache

Punct de întâlnire: statuia Cervantes din Piața Spaniei

 

Sâmbătă, 8 decembrie, ora 11:00

Parcelarea Filipescu și Gherghel-Tabacovici, cu Oana Marinache

Punct de întâlnire: Institutul Parhon din Șoseaua Aviatorilor nr. 34-36 pe vizavi de statuia Aviatorilor

 

Conferințe

Luni, 10 decembrie, ora 18:30

Arhitecți în Primul Război Mondial, cu Oana Marinache

Casa Mincu, sediul O.A.R., str. Pictor Arthur Verona nr. 19

 

Marți, 11 decembrie, ora 18:30

Personalități ale Primului Război Mondial și locuințele lor bucureștene, cu Oana Marinache

Conferință la Elite Art Gallery

Piața Națiunile Unite 3-5, B2, parter corp dreapta bloc Gioconda

 

Joi, 13 decembrie, ora 18:00

Acum 100 de ani la Gurile Dunării…oameni, locuri, opere de artă, cu istoric de artă dr. Daniela Langusi

Conferință la Biblioteca Franceză „Eugène Ionesco”

Str. Basarabiei nr. 14, Galați

 

Ateliere de istorie, artă și arhitectură 

București și Ploiești, cu istoric Alina Havreliuc

 

Școala gimnazială „Maria Rosetti”

Liceul Tehnologic „Sfântul Antim Ivireanu”

Școala Gimnazială „Henri Mathias Berthelot”

Liceul teoretic „Al. Vlahuță”

Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”

 

În cadrul proiectului vor fi realizate si publicații informative distribuite locuitorilor din parcelări și participanților la evenimente.

Concept grafic: Cristian Gache

Consultanță cadastrală: arhitect Ioana Simion, urbanist Andrei Popescu

 

Participarea la toate evenimentele este liberă, iar materialele tipărite vor fi distribuite gratuit.

 

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitectilor din România, Uniunea Arhitectilor din România, Centrul de cultura Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, Elite Art Gallery, Biblioteca Franceză „Eugène Ionesco” Galați

 

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale

 

Pentru mai multe detalii:

 

https://asociatiaistoriaartei.blogspot.com/2018/11/locuri-ale-memoriei-marelui-razboi-2911.html

https://www.facebook.com/events/317434849105164/

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508