Lansarea în Portugalia a romanului „Iubire la margine de eșafod“ de Elena Dumitrescu-Nentwig

dec. 12th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, la ora 17.00, la sediul ICR Lisabona din Rua do Barão 10, va fi lansat volumul „Iubire la margine de eșafod“, de Elena Dumitrescu-Nentwig, apărut la Editura „Istros“ a Muzeului Brăilei „Carol I“, în 2018. Autoarea este stabilită de mai bine de un deceniu în Portugalia și s-a afirmat ca una dintre cele mai proeminente personalități culturale ale comunității românești de aici. În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul Mihaela Crăciun, consilier în cadrul Ambasadei României în Republica Portugheză, Daniel Perdigão, profesor și antropolog, deținător al distincției „Amicus Romaniae“ 2009 și autoarea, Elena Dumitrescu-Nentwig.

„Această ultimă poveste – de data data asta de dragoste –, născocită de Elena Dumitrescu-Nentwig, cred că ne poate livra cheia tuturor prozelor sale anterioare şi, în ultimă instanţă, ne poate lămuri însăşi marea ei dilemă şi fugă existenţială. Autoarea a trăit mare parte din viaţă în nordul brumelor germane, dar a fost mereu ispitită de claritatea sudului, de răbufnirile scăpate de sub control ale vegetaţiei şi de excesul de solaritate. Se declară, şi direct dar şi prin intermediul personajelor sale, etern îndrăgostită de ordinea şi de spiritul nemţesc, are nostalgia misterioaselor întunecimi hanseatice, dar nu ştie cum să evadeze mai repede spre aurul fierbinte al plajelor insulare.“ (Daniel Nicolescu, director ICR Lisabona)

Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila, a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la clasa profesorilor Valentin Teodorian şi Hero Lupescu. Primul angajament l-a avut la Opera din Iași, unde s-a remarcat încă de la primele apariții pe scenă. A cântat apoi pe mari scene ale lumii, în Germania, Franţa, Italia, Austria, Olanda, Cehia, Polonia sau Israel, în compania celor mai importanţi solişti lirici ai momentului. După încheierea carierei scenice, Elena Dumitrescu-Nentwig și-a început cariera didactică, pe parcursul căreia a pregătit mai multe generații de tineri în Belgia şi Portugalia, însă cea mai mare cucerire a sa, în ordine artistică, a devenit literatura. A scris nuvele, romane, basme, piese de teatru, poezii. Anul acesta a fost laureată în cadrul Galei „100 pentru Centenar“, Lisabona.

Romanul de faţă este al șaselea volum publicat al Elenei Dumitrescu Nentwig, după „Adevărate sau imaginate, de întâmplat s-au întâmplat…“, „Naufragiaţii din Brăila“, „Noi, romii şi restul lumii“, precum şi cartea de basme şi povestiri „De răsfoit“ (cu varianta germană „Zum Blattern“), Credinciosul meu dușman“, fiecare cu numeroase ecouri favorabile în rândul cititorilor şi în presa de specialitate. Romanul „Credinciosul meu dușman“ a primit distincția Fundației „Itaca“ (Dublin) pentru Cartea de proză a anului 2017 a scriitorilor români din diaspora. Volumul a fost lansat în Portugalia, în 2017, la sediul ICR Lisabona.

 

Număr de vizualizări :878


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro