Turneul naţional ”Croitoru String Virtuosi”, la final

nov. 21st, 2018 | By | Category: Postcard

“Iată-ne după 10 zile, la sfârșitul turneului Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii, care a marcat sărbătorirea Centenarului Marii Uniri prin repertoriul abordat. Peste tot, spectatorii încântați de versiunea vioară solo – orchestră de coarde, ne-au spus că pentru ei acest concert a reprezentat un fragment de identitate națională, că s-au simțit mândri că sunt români. Cred că acest turneu și-a atins scopul principal și anume acela de a prezenta publicului meloman aceste bijuterii muzicale într-o versiune inedită. Cei prezenți la evenimente ne-au marturisit că deşi cunoşteau multe dintre lucrări, au avut impresia că această interpretare le-a pus în valoare în mod deosebit.”, declara Gabriel Croitoru, celebrul violinist care cântă pe vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu la final de turneu. Turneul naţional desfăşurat între 10 și 20 noiembrie 2018, pentru prezentarea live a CDului ”Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii” cu ”Croitoru String Virtuosi”, solişti Simina şi Gabriel Croitoru, s-a încheiat printr-un concert susţinut pe scena Filarmonicii de Stat din Piteşti.

Gabriel Croitoru a construit orchestra Croitoru String Virtuosi din dorința de a continua relația profesională cu foștii studenți de la Universitatea Națională  de Muzică din București la un nou nivel, acela de colegi de scenă. „Atât eu, cât și soția mea, violonista Ioana Croitoru, care predă alături de mine, am considerat mereu cariera de profesor ca fiind complementară celei de interpret. Astfel, în anul 2016 am înființat ansamblul Croitoru String Virtuosi, alcătuit în majoritate din foști studenți, actuali parteneri de scenă, iar succesul înregistrat în cei doi ani de activitate ne-a făcut să pornim într-o nouă experiență muzicală, care are în centru lucrări românești de mare popularitate. Această inițiativă reprezintă o premieră în domeniu, neexistând încă o imprimare a celor mai cunoscute piese din repertoriul tradițional românesc, în versiunea vioară solo-orchestră.”, declara Gabriel Croitoru înaintea turneului.

La finalul fiecărui concert au fost programate o sesiune de autografe și respectiv lansarea albumului produs de Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu” și Media Sniper Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii, avându-i ca solişti pe Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, alături de Orchestra Croitoru String Virtuosi, la pian Clementina Ciucu. Aranjamentele muzicale sunt semnate de Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici. Producători:  Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu”, Media Sniper.

 

Itinerar

Filarmonica Oltenia – Craiova – 10.11.2018, ora 19

Filarmonica Banatul – Timișoara – 11.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Oradea – 12.11.2018, ora 19

Academia de muzică Gheorghe Dima – Cluj-Napoca, 13.11.2018, ora 19

Filarmonica Transilvania – Cluj-Napoca, 14.11.2018, ora 19

Sinagoga Bistrița – 15.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Sibiu – 16.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Râmnicu-Vâlcea, 18.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Pitești, 20.11.2018, ora 19

 

Program muzical

  1. Enescu – Arie și Scherzino
  2. Enescu – Nocturnă
  3. Porumbescu – Balada
  4. Enescu – Balada
  5. Dimitrescu – Dans țărănesc
  6. Dinicu – Căruța poștei

– Hora ceasornicului

– Hora mărțișorului

– Hora staccato

– Hora lui Dobrică

– Hora 7 scări

– Hora țiganilor

 

Orchestra Croitoru String Virtuosi, solişti Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, la pian Clementina  Ciucu (4,5,6). Aranjamente muzicale : Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici.

 

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programele Anului Centenar

 

Producător :  Asociaţia culturală Croitoru Pro Enescu, Media Sniper

 

Parteneri : Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Banatul din Timișoara, Filarmonica de stat din Oradea, Academia de muzică “Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca, Filarmonica Transilvania – Cluj-Napoca, Societatea de concerte Bistrița, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica de stat din Pitești.

 

Număr de vizualizări :523


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro