Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Madrid

nov. 27th, 2018 | By | Category: Eveniment

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi în contextul Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, va organiza la Madrid, în perioada 29 noiembrie-28 decembrie 2018, o serie de evenimente de diplomație culturală de înaltă ținută.Seria evenimentelor va debuta pe 29 noiembrie cu un recital extraordinar de pian susținut de Cristian Niculescu, care se va desfășura în impozanta sală de concerte a  Ateneului din Madrid. Programul concertului, intitulat simbolic „100 de ani de muzică românească”, va cuprinde piese de Isaac Albéniz, George Enescu, Pascal Bențoiu, Cornel Țăranu, Adrian Iorgulescu, Vlad Ulpiu, Diana Rotaru ș.a. Evenimentul se va încheia cu o degustare de vinuri și produse românești oferite de Senator Wine, Ferma Cățean și Restaurantul Acasă din Alcalá de Henares. În continuarea concertului, în data de 30 noiembrie, pianistul va susține o clasă magistrală la Real Conservatorio Superior de Música din Madrid.

Seria evenimentelor va fi încheiată de prezentarea expoziției “România în Primul Război Mondial” la  Nuevo Centro Cultural din Coslada. Expoziția, organizată în colaborare cu  Muzeul Național de Istorie a României, cu Primăria din Coslada și cu  Asociația Obatalá din Coslada, va fi deschisă publicului  în perioada 3-28 decembrie 2018.

 

Expoziție “România în Primul Război Mondial” prezintă pas cu pas istoria războiului și unificarea națiunii române,  cu ajutorul fotografiilor, documentelor și obiectelor expuse care prezintă oameni, locuri și fapte. Colecția de obiecte aparținând familiei „Herranz-Teodorescu” completează discursul istoric prezentat pe panourile cu texte și fotografii din perioada Marelui Război, și încearcă să transpună vizitatorul în perioada respectivă, permiţându-i astfel acestuia să cunoască realitatea vieții din timpul Marelui Război.

 

Cristian Niculescu

Cunoscutul pianist român, stabilit în prezent în Germania, a debutat cu Orchestra Națională Radio din București, sub bagheta maestrului Josif Conta (1987) și cu un recital de pian la Ateneul Roman (1988), a concertat în repetate rânduri cu Orchestra Simfoniă a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio București, precum și cu alte orchestre din România.

Este invitat să colaboreze ca solist sau în cadrul stagiunilor de muzică de cameră ale unor orchestre de renume, din Germania, SUA, precum și la festivaluri internaționale de mare prestigiu din România și Italia. Este inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional de muzică de cameră „Kammermusiktage Ahrenshoop” care se desfășoară în Germania.

Printre premiile câștigate amintim Premiul Criticii muzicale la Concursul „Gh. Dima” din Cluj, Premiul 1 la Concursurile Naționale din România și Premiul de onoare la Concursul International Maria Canals din Barcelona.

 

http://www.icr.ro/madrid/

Facebook: IcrMadridInstituto Cultural Rumano

 

Număr de vizualizări :556


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro