Prezentarea cărții ”PERIYA PURANAM” de Sekkizhar, la Gaudeamus

nov. 14th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 15.00, la standul nr. 228, la Târgul Internațional GAUDEAMUS, va avea loc prezentarea cărții ”PERIYA PURANAM” de Sekkizhar, traducere de Elena Liliana Popescu și Georgeta Thiery, carte apărută recent la Editura Vidia. Invitați: Elena Liliana Popescu și Eugen Bîrgăoanu.

*

Prezenta ediție conține traducerea în limba română a versiunii engleze (în proză) a operei literare în versuri „Periya Puraman”, scrisă în limba tamilă de poetul-sfânt Sekkizhar, despre viețile sfinților Nayanars. Este o lucrare hagiografică compusă în secolul al XII-lea, descriind viețile unor proeminenți sfinți shivaiți despre care există date istorice reale, însă nu uşor de descifrat.

Această scriere a devenit Volumul 12, ultimul, al compendiului „Tirumulai”, Canonul sfânt dedicat lui Shiva, și a avut în timp o mare influență asupra tradiției devoționale a shivaismului în India de Sud, fiind considerată a 5-a Veda.

***

Putem afirma că apariţia versiunii în limba română a acestei cărți despre sfinții shivaiți este un eveniment. Este o carte cu totul aparte atât prin abundența de personalități istorice, de fapte miraculoase petrecute cu secole în urmă în locuri sfinte din sudul Indiei, descrise cu minuțiozitate și talent, cât și de termeni și denumiri în limba tamilă, despre shivaism, care are o vechime atestată, multimilenară. Mai mult, autorii miilor de versete cuprinse în lucrarea originală, au trăit între secolele VI‒XII, într-un context istoric care la prima vedere ne pare mult diferit de cel pe care îl trăim astăzi.

Le mulțumesc tuturor celor care, într-o formă sau alta, au contribuit la apariţia acestei lucrări de referinţă într-un domeniu mereu actual al cunoaşterii fundamentale, a ceea ce înseamnă în mod real omul, creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, indiferent cum este El „văzut” de inspirații autori, reprezentanți ai diferitelor religii care se manifestă, în mod necesar, în această lume.

Elena Liliana Popescu

 

(Fragment din postfața volumului, „Marea Purana de Sekkizhar”, de E. L. Popescu)

 

 

Număr de vizualizări :830


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro