spot_img

Mirela Retegan, Mircea Toma și alți specialiști în educație dezbat la Gaudeamus despre relația dintre lectură, joacă și mediul digital

Duminică, 18 decembrie 2018, de la ora 13.30, în Sala Cupola din cadrul Romexpo, Editura Gama îi invită pe cititorii prezenți la ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus la o dezbatere care explorează obiceiurile de consum cultural ale noii generații de copii, cu accent pe relația dintre lectură, joacă și mediul digital. Va fi o întâlnire la care sunt invitați să participe părinți, dascăli, autori de literatură pentru copii, toți cei care își pun problema „zilei de mâine” în educație. Nu va lipsi de la discuție nici o reprezentantă a tinerei generații de cititori, cunoscută pentru pasiunea ei pentru lectură. Dezbaterea, având tema „Copilăria și noile oferte de divertisment: între digital, carte și joacă în aer liber”, reunește nume cunoscute din sfera educației și parentingului, precum: Mirela Retegan – autoare, creatoarea fenomenului Gașca Zurli, Dana Papadima – director educațional Avenor College, Daria, prietenă cu cărțile – booktuber de succes, Mircea Toma – coordonator de programe educaționale, jurnalist, Diana Mocanu – directoarea generală a Editurii Gama. Gazda dezbaterii va fi Daniela Palade Teodorescu, autoare, redactor-șef al revistei CARIERE.

 

În contextul în care dispozitivele digitale invadează tot mai mult spațiul copilăriei, oraganizatorii au plănuit un dialog sincer despre relația copiilor noștri cu multitudinea dispozitivelor electronice, cu acest întreg univers virtual care îi fascinează încă din primii ani de viață și care le dă, însă, atât de mult de gândit părinților și dascălilor. Un dialog despre dreapta măsură în educația copilului, despre noi metode de parenting și despre nevoile și dorințele celor mici.

 

Dezbaterea este parte a campaniei cu tema ZIUA ÎN CARE AVEM TIMP, un proiect inedit de promovare a lecturii și jocului, zi plănuită a fi serbată pe data de 2 decembrie. O zi întreagă în care familiile cu copii sunt invitate să petreacă timp de calitate împreună, citind, jucând jocuri sau petrecând timp în aer liber, departe de singurătatea pe care o presupune expunerea la ecrane.

 

Reacții la vestea lansării campaniei ZIUA ÎN CARE AVEM TIMP:

  • Radu Vancu: scriitor, profesor, tată

„Ecranele ne dau iluzia că ne ajută să câştigăm timp – însă, de fapt, sunt cele mai eficiente asasine ale timpului. Mai ales când e vorba despre timpul petrecut cu cei dragi. Nu mai privim ochii lor calzi & iubitori – ci ochiul rece & sticlos al laptopului hipnotic.

De aceea, o inițiativă precum Ziua în care avem timp e esențială: fiindcă ne trezeşte din hipnoza ochiului cibernetic & ne reîntoarce la ochii celor dragi. Ne reîntoarce în ochii lor. Ne reînvață să ne privim în ochi & să ne bucurăm de cei dragi.

Adică esențialul.”

 

  • Victoria Pătrașcu: autoare de cărți pentru copii, co-fondatoare Asociația De Basm

„Trăim o eră a agitației și a distracției generale, iar părinții reușesc tot mai greu să găsească echilibrul între numeroasele oferte, așezate pe platou, în fața copiilor lor. Interesant de aflat cum arată copilăria și noile oferte de entertainment. Cum reușesc copiii să-și împartă timpul între școală, computer, lectură și jocul în aer liber. Oare dacă webul nu ne face mai inteligenți, așa cum o arată ultimele studii, îi face mai proști? Și cat de înțelept ar fi să le interzicem copiilor accesul la computer și să-i creștem ca niște buni sălbatici? Sunt întrebări vechi la care sper să găsim împreună răspunsuri.”

 

  • Robert Șerban: scriitor, jurnalist, editor, tată

„Aşa-i că pare imposibil? Aşa-i că e greu să nu te uiți în telefon, pe tabletă, pe comp sau la TV? Eu cred că ai putea face un pariu cu mama sau cu tatăl tău, cu frații tăi ori cu un prieten bun că rezişti o zi întreagă fără să te uiți la un ecran. Şi nu doar asta, dar măreşte miza pariului şi arată-le de ce eşti în stare! Arată-le că poți citi o carte într-o zi. Facem pariu că nu poți? Hai, facem?”

 

  • Dan Lungu: scriitor, sociolog, tată:

„E o idee bună. O văd ca pe o invitație la introspecție, la redescoperirea realității proxime, la relaționarea cu Celălalt-în-carne-și-oase. Nu e un exercițiu foarte ușor, mai ales pentru adolescenți, dar tocmai de aceea cred că e util.”

 

  • Simona Kessler: agent literar

„Copiii prind drag de cărți și citit în brațele părinților. Deci este foarte simplu: părinți, lăsați mobilele și tabletele, luați-vă copiii în brațe și învățați-i ce este o carte: magie la purtător!”

 

  • Mihai Mitrică: director executiv Asociația Editorilor din România

„Orice clipă salvată pentru citit este un câștig pentru întreaga familie. Sper ca ZIUA ÎN CARE AVEM TIMP să vină tot mai des, pentru că noi, ca societate, avem nevoie de cât mai multe cărți citite, de cât mai mulți copii care să se îndrăgostească de citit învățând asta de la noi, cei de lângă ei.”

 

Editura Gama este recunoscută pe piața de carte pentru copii drept un specialist în educație. Cu o experiență  de peste 20 de ani, Editura Gama le propune cititorilor volume și produse educative cu o componentă instructivă consistentă.

Conceptul de la care pornesc cele mai multe dintre colecțiile originale ale editurii este învățarea prin joc. La ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus Editura Gama (standul 8, nivelul A0) vine cu o ofertă de peste 700 de titluri și reduceri care pornesc de la 20% și ajung până la 80%. Titluri noi în colecțiile bestseller („Învăț să citesc!” sau „Bebe puzzle”), noi colecții proprii care urmează principiul învățării prin joc („Triopuzzle”, „Flippo”, „Bingoletto” sau „EduKit” ar fi cele mai recente), dar și câteva serii care vin din tipografie direct pe rafturile de la Gaudeamus: „Povești aniversare” – cărți-cadou în format mare, integral ilustrate, ce conțin povești, versuri, fabule și basme repovestite, pline de haz și tâlc; „O zi în lumea animalelor” – cărți ilustrate educative despre meserii, „Eu citesc cu tine” – o colecție de deprindere a cititului de la vârste mici, precum și seria de ficțiune pentru copii „Ivy Pocket” – care a făcut deja mare vâlvă peste hotare, fiindcă este scrisă de un autor incredibil de talentat, dar complet misterios!

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508