Marta Petreu și Claudiu Komartin, câștigătorii Premiului PEN România 2018

nov. 19th, 2018 | By | Category: Postcard

Premiul PEN România 2018 a fost acordat ex aequo următoarelor două cărți: „Supa de la miezul nopții” de Marta Petreu și „Maeștrii unei arte  muribunde” de Claudiu Komartin.

”Premiul  PEN ROMÂNIA  2018 se acordă poetului CLAUDIU KOMARTIN pentru volumul de poezie Maeștrii unei arte muribunde, apărut la Editura Cartier în 2017.

Motivația juriului: Claudiu Komartin, mai mult decât un foarte bun poet, e un scriitor profund implicat în viața cetății, care are curajul de a rosti răspicat, fără calcule, ceea ce crede și de a-și asuma, fără ezitări, repercusiunile fermităților sale. Poezia tânără îi datorează mai mult decât oricărui critic sau oricărei instituții culturale. Volumul Maeștrii unei arte muribunde își asumă radicalizarea viziunii și mai ales a scriiturii, optând pentru o poeticitate frustă, neconvențională, sincopată, care exprimă într-un mod tulburător disperarea și speranțele societății și epocii în care trăim.

Premiul  PEN ROMÂNIA  2018 se acordă scriitoarei MARTA PETREU pentru romanul Supa de la miezul nopții, apărut la Editura Polirom în 2017.

Motivația juriului: Marta Petreu este una dintre scriitoarele de incontestabilă forță și vizibilitate din literatura română contemporană. În Supa de la miezul nopții ea are curajul, deopotrivă estetic și moral, de a ataca tema dificilă a intimității din perspective în egală măsură masculine și feminine, rezultatul fiind o narațiune care asamblează partituri distincte, dar egale și convingătoare prin vitalitatea lor debordantă. Ca poetă, eseistă, romancieră, Marta Petreu a lezat constant convențiile, a încălcat tabuurile, și mai ales a sfidat așteptările legate de „literatura feminină”,  a anunțat, preşedintele PEN România, Magda Cârneci.

Număr de vizualizări :822


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro