Lansarea publică a proiectului COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice românești

nov. 22nd, 2018 | By | Category: Postcard

Luni, 26 noiembrie 2018, la ora 14.00,  în Sala Dinu Lipatti a Universității Naționale de Muzică București, va avea loc lansarea publică a proiectului și Simpozionul național de muzicologie  COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice românești. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Anului Centenar. AgențiadeCarte.ro este partener media.

COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice românești – www.coolsound.roreprezintă deschiderea unei porți virtuale pentru publicul zilelor noastre către istoria muzicii clasice și contemporane românești, văzută prin cheia aniversării Centenarului României. Proiectul pune în valoare în primul rând diversitatea acestei muzici, din punct de vedere componistic, al abordărilor interpretative și al genurilor muzicale.

Componenta principală este Monografia virtuală a muzicii românești, care se deschide cu 20 de pagini biografice ce conțin acele elemente pe care le caută în primul rând un amator de cultură al zilelor noastre – video, imagine și text, atât în română, cât și în engleză. Elementul de unicitate și modernitate este dat de prezența unor videoclipuri ilustrative pentru creația respectivilor muzicieni, special realizate în acest proiect.

O altă componentă este cea de muzicologie, care va prinde viață și în Simpozionul național special organizat și care conține pagini importante de cercetare și lexicografie privitoare la fenomenul componistic românesc de-a lungul istoriei.

O a treia componentă, Turneul virtual, depășește zona exclusivă a muzicii românești și cuprinde filmări live de recitaluri integrale ale unor muzicieni români din diferite generații, desfășurate în diferite săli și orașe ale țării, care poziționează muzica românească în contextul muzicii universale, tot prin intermediul unei percepții pornind de la imaginea în mișcare.

COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice românești este o platformă deschisă. Dacă de data aceasta motivul pentru a o construi a fost Centenarul României, vom continua să căutăm noi motivații și mijloace pentru a o extinde în anii următori și pentru a duce mai departe monografia virtuală pe care o începem astăzi. Monografie care are încă multe pagini interesante de completat.

 

Proiect finanțat de Ministerul Culturii si Identității Naționale în cadrul Anului Centenar

Producător: Fundația Culturală Marconi

Parteneri: Asociația Culturală Pro Contemporania, Institutul Cultural Român din Londra, Asociația culturală Atitudini și Alternative

Partener cultural principal: Universitatea Națională de Muzică din  București

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Mediatrust, România TV, Liternet,  Agenția de carte, Observator cultural, Mișcarea de rezistență, Smart FM, MKlasika, Tom Sawyer Effect.

 

 

 

Număr de vizualizări :653


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro