ICR Paris scapă de clișee. Voi?

nov. 29th, 2018 | By | Category: Postcard

După o deschidere spectaculoasă a Sezonului România-Franța 2019, marți 27 noiembrie2018, la Paris, a venit momentul atât de așteptat al calendarului artistic: nu mai puțin de 7 expoziții de artă contemporană inaugurate în prezența președinților Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a președintei Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a numeroși ambasadori români veniți din țările vecine Franței, a multor ambasadori străini în Franța. Oficialități și artiști au venit să participe la actul de naștere a sezonului România-Franta, primul sezon organizat de Franța cu un stat membru al Uniunii Europene. O onoare pentru România, un prilej de mândrie dar și de acceptare a responsabilității pe care o poartă ICR, prin reprezentanța sa din Paris, ca principal reper și contact cultural al României în Franța. ICR Paris, în calitatea sa de „manager cultural”, latura de diplomație culturală a României, este implicat din plin în calitatea sa de co-organizator în acest proiect cu peste 200 de activități în toată Franța.

Institutul Cultural Român de la Paris este onorat să i se recunoască astfel calitățile unui management cultural performant, organizând nu doar multe  evenimente din cadrul Sezonului, 1 decembrie 2018-14 iulie 2019, ci și cele care vor marca în Franța președinția română a Consiliului Uniunii Europene (1 ianuarie 2019-30 iunie 2019).

În cadrul Sezonului care tocmai a demarat, activitatea Institutului Cultural Român de la Paris continuă cu evenimente care au loc aproape zilnic, acoperind o variată paletă culturală: joi, 28 noiembrie, a fost inaugurată la Galeria Oudin retrospectiva operei artistului plastic Christian Paraschiv, „Nomos”. Duminică, 2 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, ICR Paris organizează la Ambasada României în Franța, concertul „Rapsodia română la Paris”, care încheie semnificativ turneul Festivalului SoNoRo din acest an.

Vor urma, la Galeria Macadam a ICR Paris, vernisajul expoziției Wandei Mihuleac, „După Cădere/București-Paris”, în 4 decembrie și cel al expoziției „Mituri europene”, a pictorului Gh. I. Anghel, în 18 decembrie; concertul Oedip Redux, la Opera din Lyon, în 5 decembrie, cu Lucian Ban și Mat Maneri, ca și Intâlnirile muzicale cu Gautier Capuçon, un concert extraordinar având ca invitați de excepție pe ES Doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România și Gautier Capuçon, directorul artistic al Clasei de Excelență pentru Violoncel a Fundației Louis Vuitton, ca și violonceliștii români Andrei Kivu și Cornelius Zirbo.

Un program inedit în cadrul Sezonului este propus de ICR Paris pentru descoperirea literaturii române contemporane de către un public mai larg. Programul „Literatură română, lecturi pariziene”, federează pentru prima oară, la inițiativa ICR Paris, toate catedrele de limba română din capitala Franței (Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3, INALCO – Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale și cursurile de limba română de la ICR Paris), care organizează 11 lecturi din și cu invitați autori români, care vor fi găzduite de biblioteci pariziene și din zona metropolitiană. Acest program va debuta la Sorbona, biblioteca din Montreuil și biblioteca Buffon din Paris, în 6,7 și 14 decembrie, avându-i ca invitați pe Florina Ilis și Matei Vișniec.

Panorama filmului românesc de la Paris (13-16 decembrie) a fost aleasă ca eveniment-far al Sezonului și este organizat în exclusivitate de ICR Paris, fiind în același timp și singura prezentare a cinematografiei românești recente. 12 proiecții cu cele mai importante produse ale ultimului an, dintre care 10 premiere sau avanpremiere franceze, sunt dovada unei producții cinematografice ajunse la maturitate care nu încetează să surprindă, din anii 2000 încoace, specialiștii și publicul deopotrivă. Vor fi proiectate la cinematograful parizian Reflet Médicis, în deschiderea Panoramei, Un pas în urma serafimilor, nouă premii Gopo, în prezența realizatorului Daniel Sandu și a actorului Vlad Ivanov, și în închidere Moromeții 2, în premiera internațională, în prezența regizorului Stere Gulea și a actorului Horațiu Mălăele. Panorama va mai prezenta ultimele filme ale lui Radu Jude, Corneliu Porumboiu și Marta Bergman…

 

Indiferent de iarna de la București, urmăriți dinamismul vulcanic al evenimentelor de la Paris!

 

Pentru mai multe informații, puteți accesa: www.icr.ro/paris/fr

www.facebook.com/institutroumainparis

 

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

 

Număr de vizualizări :658


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro