Horia Andreescu, la Iaşi cu integrala Brahms-Schumann

nov. 12th, 2018 | By | Category: Eveniment

Dirijorul Horia Andreescu revine în luna noiembrie la Iaşi pentru a continua integrala Brahms-Schumann pe care şi-a propus-o alături de Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iaşi în această stagiune. Duminică, 16 noiembrie 2018, de la ora 19.00, în al doilea episod al Integralei concertelor și simfoniilor de Brahms şi Schumann, inclus în stagiunea 2018-2019 a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Horia Andreescu va dirija Simfonia I de Schumann. Solistul serii va fi Viniciu Moroianu în Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms.

Horia Andreescu declara : “După un concert de mare succes cu două prime opusuri din creaţia lui Schumann şi Brahms la începutul acestei stagiuni, mă bucur să revin în faţa publicului din Iaşi. Prima lui simfonie a fost o lucrare de tinereţe, primul „boom” al lui Schumann în calitate de compozitor de simfonii, deşi este mai puţine cântată. Pe de altă parte, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms este o simfonie cu pian obligat, o lucrare pretenţioasă, de mare complexitate. Ideea de a face integrale de mari compozitori cu o orchestră care are o tradiţie de pe vremea lui Ion Baciu, dar are în componenţă acum o generaţie nouă este foarte importantă şi cred că dă roade….” Integrala Brahms-Schumann urmează unei ambiţioase integrale Beethoven realizată de Horia Andreescu în stagiunea 2017-2018 cu aceeaşi orchestră a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi.

Pe 30 noiembrie, Horia Andreescu va dirija Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio într-un Concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României ce va avea loc la Sala Radio.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

                                                                                                                 

 

Număr de vizualizări :520


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro