spot_img

Filme pentru Oscar, la Săptămâna Filmului Maghiar

În perioada 11-18 noiembrie 2018, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează Săptămâna Filmului Maghiar, gala filmelor maghiare în București. SFM oferă o imagine cât se poate de completă și complexă a producției cinematografice maghiare, prezentând cele mai noi pelicule realizate de cineaști maghiari.

”În acest an trei filme maghiare au șanse la Oscar: filmul de animație de lungmetraj Ruben Brandt, colecționar, premiat și la Festivalul Internațional de Film Anim’Est din București, a obținut premii internaționale datorită cărora ajunge în mod automat pe masa juriului Academiei Americane de Film. La fel ca și scurtmetrajul intitulat Asediu regizat de Kovács István, film prezent în programul SFM din acest an. Va fi prezent cu un film nou, Cel mai bun joc Deák Kristóf, cel care a câștigat anul trecut Oscarul în categoria Live Action Short Film cu filmul Sing. Ungaria prezintă la Oscar în categoria filmelor străine noua peliculă a lui Nemes Jeles László, Sunset, care este și filmul de deschidere a Săptămânii Filmului Maghiar la București. Al doilea lungmetraj artistic al lui Nemes Jeles László, regizor distins cu Premiul Oscar în anul 2016, a fost selecționat și prezentat deja la festivaluri internaționale de mare rang, precum cel de la Veneția, Toronto, Londra, Zürich sau Festivalul de Film Busan din Coreea de Sud. Juriul de la Veneția a acordat filmului premiul FIPRESCI. Filmul este așteptat cu mare interes și de publicul din România, regizorul fiind prezent și premiat de mai multe ori la festivaluri de film din București. SFM prezintă Sunset cinefililor bucureșteni înainte de a rula în cinematografe. Filmul cu tematică istorică actuală al cărui acțiune se petrece în anul premergător izbucnirii Primului Război Mondial, evocă realmente spiritul epocii – și chiar este nevoie de a înțelege că receptarea întâmplărilor lumii reflectă propriile noastre percepții, pe care le transformăm în povești… În rolul principal masculin îl vom vedea pe Vlad Ivanov, binecunoscutul actor de film și de teatru român.

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar se vor proiecta 7 lungmetraje, 6 documentare, 4 selecții de scurt-metraje. Programul SFM conține două proiecții pentru copii, două concerte jazz și vernisajul expoziției FILM/DESIGN/COSTUME.

În ziua 0 a Săptămânii Filmului Maghiar va avea loc vernisajul expoziției FILM/DESIGN/COSTUME, care prezintă un gen artistic de obicei neglijat, dar fără de care nu există filmul ca artă: designul de costume. În cadrul expoziției puteți vedea lucrările celui mai prolific proiectant de costume din cinematografia maghiară de astăzi, Bárdosi Ibolya, realizate pentru trei filme. Din aceste filme două au fost prezentate în anii trecuți la Săptămâna Filmului Maghiar (Liza, zâna vulpe, Kincsem – Pariul secolului), iar al treilea îl prezentăm anul acesta (Gastronomia unei iubiri).

Vernisajul  va fi urmat de concertul Gyárfás-Premecz Organ Trió, un trio cu o structură inedită: chitară, orgă Hammond, tobe. Cu câţiva ani în urmă Gyárfás István Trio a fost invitat – în cadrul unui turneu în România – să concerteze în deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar. Atunci s-a născut ideea de a prelucra muzica unor filme de animaţie maghiare, piese devenite şlagăre, şi astfel au înregistrat albumul intitulat Cartoon Jazz. Acestui album i-a urmat cel intitulat Organ Grinder’s Suite, muzica căruia a fost inspirată de sonoritatea orgii Hammond. Duminică, 11 noiembrie la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București va cânta tânărul şi talentatul Premecz Mátyás la legendara orgă Hammond B-3, la tobe Jeszenszky György, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai breslei, profesor de percuţie-jazz la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, Facultatea de Jazz, iar la chitară muzicianul maghiar foarte cunoscut și la București, Gyárfás István.

Dintre cele patru filme de lung metraj din cadrul programului SFM din acest an, două sunt debuturi regizoriale: Valea florilor de Csuja László, proiectat joi seara, și parodia Lajkó – Țigan în spațiu, regizat de Lengyel Balázs, prezent personal – alături de coautorul scenariului, Lovas Balázs, la premiera din București. Săptămâna Filmului Maghiar este un forum important al colaborării dintre cineaștii celor două țări, și în acest spirit organizăm în fiecare an un workshop la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografie din București. În acest an Lengyel Balázs și Lovas Balázs, cei doi coautori ai scenariului peliculei Lajkó – Țigan în spațiu, vor ține o conferință despre scrierea de scenarii.

Vineri va rula la Studioul Horia Bernea cel mai nou film al regizorului Bogdán Árpád, Genesis filmul având premierea mondială la Berlinale din 2018. Iar sâmbătă proiectăm cel mai recent film regizat de Szász János, filmul Măcelarul, curva și chiorul, care prelucrează povestea unei crime notorii din anii douăzeci ai secolului trecut.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar este inclusă o selecție din scurtmetrajele artistice din ultimul an, premiate la diferite forumuri cinematografice, printre acestea figurând și pelicula Asediu în regia lui Kovács István, distinsă cu Oscar studențesc. Potrivit regulamentului Academiei de Artă și Știință Cinematografică, datorită premiului menționat, Asediul are șanse la premiu și în categoria celor mai bune scurtmetraje la Gala Oscarurilor din 24 februarie 2019, dacă membrii Academiei vor decide prin votul lor să-l nominalizeze.

Asociația Filmtett din Transilvania organizează de câțiva ani în fiecare vară o tabără de creație pentru tinerii din Transilvania care visează să se afirme în domeniul cinematografiei. Mentorii acestor cursuri sunt specialiști din domeniul cinematografiei, sub îndrumarea cărora tinerii pot realiza câte-un film scurt. În această tabără de creație și-au început cariera mai mulți tineri cineaști ardeleni, astfel festivalul și-a atins scopul propus în ce privește această inițiativă. În selecția noastră prezentăm cele mai reușite creații realizate în ultimii doi ani în tabăra workshop Filmtett.

Nu au fost uitați nici cinefilii tineri. Anul acesta îi așteptăm cu o curiozitate cinematografică: vom proiecta la Institutul Balassi episoade din serialul de animație Gustavus, de pe benzi de 35 mm. Gustavus este un om mărunt care caută să fie în trend, un personaj creat în anii 70 de către renumiții regizori de filme de animație Jankovics Marcell, Dargay Attila și Nepp József. Este o figură și astăzi de actualitate, cu ale cărui trăsături se poate identifica oricine, indiferent de gen și de vârstă. Aceste proiecții sunt introduse în programul Săptămânii Filmului Maghiar precum niște momente de istorie a filmului, având menirea de a contrabalansa dominația mijloacelor digitale de astăzi. Profesorul universitar și regizorul de filme de animație Radu Igazság va introduce copiii și pe cei interesați în lumea filmelor și tehnicii de 35 mm. O altă curiozitate destinată copiilor în programul SFM este un lungmetraj de animație, Aventurile regelui Solomon, o creație a tandemului regizoral Albert Hanan Kaminski și Pálfi Zsolt.

Secțiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar este caracterizată anul acesta prin varietatea de teme abordate și bogăția în conținut. Publicul va putea vedea filme cu un caracter de dare de seamă la sfârșit de mileniu doi (Révész Bálint: Trei bunici, Breier Ádám: Havanna, doar dus), un film punk anticomunist (Koltay Anna, Turán Eszter: BP Underground – Hardcore / Punk), un film despre urmărirea sportivilor de performanță, a olimpicilor în anii 50-60 (Izing Róbert: Un joc imposibil de câștigat), precum și un film cu o temă socială (Osgyáni Gábor: Fără planuri n-ajungem nicăieri).

Unul din principalele obiective ale Săptămânii Filmului Maghiar este atragerea atenției asupra cinematografiei din Transilvania, astfel în acest an proiectăm filme despre trecutul și prezentul acesteia. Filmul documentar regizat de Zágoni Bálint, Pe urmele Mânzului Șarg reflectă asupra unui aspect interesant: producțiile cinematografiei înfloritoare din Transilvania de la începutul secolului trecut au dispărut fără urmă. Documentarul caută răspuns la întrebarea dacă aceste pelicule pierdute ar mai putea fi descoperite, ori dacă ar mai putea apărea copii ale unor filme mute din cinematografia clujeană, așa cum s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă cu filmul Escortata.

Programul Săptămânii Filmului Maghiar din București este îmbogățit cu alte evenimente conexe, printre care se numără anul acesta două concerte de jazz. După concertul din ziua 0, Gyárfás-Premecz Organ Trió, marți, la Clubul Țăranului va urca pe scenă Balázs Elemér Group, o formație având în prim plan pe unul dintre cei mai râvniţi toboşari de jazz din Ungaria, Balázs Elemér. Va prezenta la București sonoritatea specială a formației sale fondată în anul 2000, concertul lor fiind deosebit datorită contrastului dintre vocea feminină și cea bărbătească, în timp ce în muzica lor fuzionează stilul renascentist și baroc cu jazzul.

Săptămâna Filmului Maghiar din acest an se încheie cu un film despre un fenomen la modă a zilelor noastre: vom proiecta filmul Gastronomia unei iubiri, în regia lui Madarász Isti, o comedie gastronomică cu o atmosferă pozitivă.

 

Săptămâna Filmului Maghiar se desfășoară și în acest an la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea (str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecții este gratuită. Filmele vor rula cu subtitrare în limba română, respectiv engleză.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar, ediția a 12-a, îl găsiți pe siteul: http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/ ”, anunță Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508