spot_img

Expoziție internațională de artă contemporană, ”Wittgenstein 1918 – 2018”

La 100 de ani de la finalizarea cărții ”Tractatus Logico-Philosophicus”, curatorul Denise Parizek și invitații săi, Minna Antova și Oscar Sanchez, propun o serie de expoziții – eveniment dedicate filosofului Ludwig Wittgenstein. Proiectul Wittgenstein va debuta în 4 decembrie la Viena și va aduce în atenția publicului lucrări semnate de artiști din mai multe țări ale lumii, inspirate și de scrierile filosofului austriac.

 

Artiștii participanți sunt: Minna Antova, Žarko Aleksić, Mandarina Brausewetter, Ilse Chlan, Maria Grün, Iassen Ghiuzelev, Ágnes Hamvas & Hubert Hasler, Edgar Honetschläger, Yukika Kudo, Frederick and Lilian Kiesler Foundation, Oscar Cueto, Michael Koch, Svetlana Mircheva, NOIMA, Lily Koto Olive,  Adelina Popnedeleva, Illian Savkov, Franz Wassermann.

Din România vor participa artiștii din grupul NOIMA și filosoful Laurențiu-Virgil Spătaru din Timișoara.

După expoziția de la Viena, următoarele destinații vor fi: Timișoara (2019), Mexico City (2020), Sofia (2019/2020). În fiecare oraș vor fi invitați să participe și artiștii locali. La Timișoara mai mulți artiști vor fi implicați în proiect datorită colaborarii echipei curatoriele cu Mirela Vlăduți și META Spațiu.

Legătura dintre Denise Parizek și Timișoara începe în 2011 printr-un proiect colaborativ al Galeriei Jecza, care găzduia la acea vreme o expoziție a artiștilor: Marta Mikulec, Michael Koch și Marcus Zobl. Din anul 2014 ea lucrează îndeaproape cu grupul NOIMA (Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu). În acest an, Denise Parizek a fost oaspete al expoziției Woman All Too Woman organizată de Mirela Vlăduți și Andreea Foanene la Muzeul de Artă de la Timișoara.

La deschiderea expoziției din 4 decembrie 2018, începând cu ora 19, la Casa Wittgenstein din Viena, este anunțată o nouă acțiune (performance pictural colectiv) a grupului NOIMA ce investighează convenții provizorii ale unei posibile gramatici colective. Acțiunea este intitulată REPORT și va fi realizată de artiștii Sorin Scurtulescu (Timișoara) și Cosmin Frunteș (Brașov), pornind de la un scenariu redactat de Andrei Rosetti (Deva).

După o cercetare doctorală ce a vizat gȃndirea lui Wittgenstein și Tractatus logico-philosophicus, filosoful timișorean Laurențiu-Virgil Spătaru propune în acest proiect experimente ce evidențiază în premieră, logica (gramatica) muzicală reflectată de armonia “pro-pozițiilor” din Tractatus logico-philosophicus. Această armonie a “pro-pozițiilor” wittgensteiniene este probabil acea parte tăinuită a Tractatus-ului. Destăinuirea acesteia a fost posibilă pentru prima dată între anii 2008-2009, prin cercetarile lui Laurentiu-Virgil Spătaru în cadrul Universități de Vest din Timișoara / România, ca urmare a unei abordări filosofice experimentale asupra operei de debut a lui Ludwig Wittgenstein. Partenera sa de viață, Lily Koto Olive, abordează artistic-experimental filosofia Tractatus-ului, eplorând limbajul vizual, prin pictură, video și animații multimedia.

Expoziția este organizată în parteneriat cu HAUS WITTGENSTEIN, BULGARISCHES KULTURINSTITUT, UNION OF BULGARIAN ARTISTS, WITTMANN, Fundația privată austriacă Friedrich & Lillian Kiesler și va putea fi vizitată până pe data de 20 decembrie 2018 în casa WITTGENSTEIN, Parkgasse 18, 1030 Vienna.

.

Website: http://pogmahon.com/2018-Wittgenstein/

 

***

Viena – 05/12/2018 : 20/12/2018 – 08 : 09/01/2019

 

Nume expoziție: WITTGENSTEIN 1918-2018

Adresa: Wittgenstein Haus, Parkgasse 18, 1030 Wien, Austria

Spațiul expozițional: WITTGENSTEIN HAUS VIENNA

Vernisaj: 04/12/2018 ora 19.00

Durata: 05/12/2018 –  20/12/2018

Artiști invitați: Minna Antova, Žarko Aleksić, Mandarina Brausewetter, Ilse Chlan, Maria

Grün, Iassen Ghiuzelev, Ágnes Hamvas & Hubert Hasler, Edgar Honetschläger,

Yukika Kudo, Frederick and Lilian Kiesler Foundation, Oscar Cueto, Michael Koch, Svetlana Mircheva, NOIMA, Lily Koto Olive, Adelina Popnedeleva, Illian Savkov, Franz Wassermann

Curator: Denise Parizek

Co-Curators: Minna Antova, Oscar Sanchez

Gen: artă contemporană, expoziție de grup

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508