Evocarea scriitorului Al. Cazaban, la MNLR

nov. 18th, 2018 | By | Category: Eveniment

Marți, 20 noiembrie 2018, ora 18.00, în Mansarda MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evocarea scriitorului Al. Cazaban. La eveniment, realizat în colaborare cu Asociația Memorie și Speranță, iau parte ca invitați dr. Mircea Anghelescu, Ionuț Kivu, Dan-Alexandru Samarineanu Anca Cecilia Păuleț, Violetta Ștefănescu, Ecaterina Sălceanu și Radu Manolescu. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Alexandru (Alecu) Cazaban s-a născut la 23 septembrie 1872, la Iași, și a murit în 1966, la București. A fost scriitor, ziarist, editor și conferențiar. Este descendentul unei vechi familii franceze împământenite în Moldova care a dat o seamă de personalități în lumea artistică română precum actorul Jules Cazaban, compozitoarea Mansi Barberis, sculptorul Ion Irimescu, pianista Rodica Suțu, regizoarea Sorana Coroamă-Stanca. Alexandru Cazaban a fost căsătorit cu Elena I. Kovalsky și a avut o fiică, Matilda. În timpul Primului Război Mondial, Alexandru Cazaban a editat, împreună cu Rudolf Suțu, cotidianul ieșean „Dușmanul”, îndreptat contra ocupației germane. De la 1 august 1920 a fost angajat, ca șef de birou, în cadrul Direcțiunii Generale a Artelor din Ministerul Culturii și Artelor. A fost și membru în Consiliul de administrație al Societății de Difuziune Radio Telefonică din România (din 1936). I-a cunoscut pe Eminescu, Caragiale (cu care a și colaborat la „Moftul român”), Delavrancea, Dobrogeanu-Gherea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :761


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro