A opta secvență 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, la Constanța

nov. 28th, 2018 | By | Category: Postcard

Marți, 27 noiembrie 2018, ora 19:00, la Teatrul de Stat din Constanța (Bulevardul Ferdinand, nr.11), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a opta secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu prezintă un show unic de poezie și blues. La Constanța, invitată specială a fost scriitoarea Andra Rotaru. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu.

 

Spectacolul a fost deschis de Mike Godoroja & Blue Spirit cu piesele ”Născut în România” și ”Caii din Pădurea Letea”.

 

Mike Godoroja: ” Feți Frumoși și Ilene Cosânzene, suntem într-adevăr la noi acasă, eu am dreptul să spun asta după doi ani de colaborare cu acești grozavi prieteni și parteneri care au adus cu ei romantismul, versurile lui Ovidiu, licoarea tămăduitoare pentru nemurire din magazia personală a lui Tibi Duțu și acordurile nemuritoare care ne aduc aminte că viața noastră are mai multe explorări și nu se oprește doar aici. În seara asta este unul dintre acele repaosuri pe care sufletul nostru l-a dorit mult.”

 

Mike Godoroja  a prezentat formația: ”Dorian Pârvu, la claviaturi, este un romantic. Tibi Duțu, chitară bas. La tobe, este unul dintre cei mai inventivi și foarte bun coleg, de 20 și ceva de ani suntem împreună, Vali Vătuiu. Formația noastră are și un tânăr care nu are iphone, nu are cont pe facebook, comunicăm cu el prin porumbei, cântă la multe instrumente cu coarde, îl cheamă Alin Păun. Nu mică este bucuria și onoarea de a mă reîntâlni aici pe scenă cu cel cu care am reușit să facem un album pe care eu îl consider de referință pentru cariera noastră, Cei mai frumoși ani, la chitară, de la Kripton, Eugen Mihăescu. Este o serată care are doi vinovați, unul care se ocupă cu notele, unul care se ocupă de cuvinte, vinovatul fără vină, unul dintre cei mai importanți poeți ai generației tinere, unul dintre cei mai rebeli și unul dintre cei mai mari luptători pentru poezie, îl cheamă Dan Mircea Cipariu. ”

 

”Sunt foarte bucuros că în sală se află și câțiva poeți. O salut pe Amelia Stănescu, poetă și un bun manager cultural. Pentru că poezia ca și bluesul și jazzul înseamnă multă improvizație, îl rog pe domnul Eugen Mihăescu să facă câteva acorduri pentru că m-am gândit să fac o mică improvizație”, a spus Dan Mircea Cipariu.

 

Când Cipariu își arată colții aprigi de temut / Mike Godoroja cu surâsu-i nevăzut /  și în Dunărea mamă /  cad cadravele pe rând, / Mike Godoroja trece surâzând. Draga mea, am avut o soră  Tanța / și-am trimis-o la Constanța  /și s-a-ntors cu ceas la mână și cu poezia bună.

 

 

 

DMC: ”Invitați în antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA sunt 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografii literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane.”

 

Dan Mircea Cipariu a citit din antologie: ”Tehnici de camuflaj” de Robert Șerban, ” Fără șansă” de Bogdan O. Popescu, ”Singurătatea” de Ioan ES Pop.

 

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat ”Amintiri din Vama Veche”, ”o melodie scrisă ca protest la faptul că nu mai există Costinești-ul de altădată, o piesă scrisă la sugestia fetei mele, Ana Maria”, a spus Mike Godoroja.

A urmat piesa ”Fabrici și uzine”, piesă cu care a fost salutat cel mai mare muzicuționist pe care îl are țara noastră, Marcian Petrescu.

”Blues-ul Casei Poporului” a fost piesa cu care a fost continuat show-ul semnat Mike Godoroja & Blue Spirit. A urmat piesa” Curaj, iubito!”.

 

Dan Mircea Cipariu a invitat-o pe scenă pe Andra Rotaru: ”Andra Rotaru este fondatorul revistei multimedia și multilingve Crevice (www.crevice.ro ). Intersecția dintre arte a fost dintotdeauna o preocupare majoră a sa. A inițiat colaborări crossmedia – poezie și coregrafie (performanceul de dans Lemur, prezentat de coregraful Robert Tyree în America și în Europa), poezie & ficțiune & video (documentarul All Together, realizat în perioada rezidenței The International Writing Program, 2014, la Universitatea din Iowa), fotografie (Photo-letter pairing, care a implicat comunitatea din Iowa și scriitorii IWP).”

”Pe lângă faptul că e plăcută de generația tânără, ca să spun mai concret, copiii mei o citesc, are acele resorturi ale gesticii și ale mișcării, are resorturi muzicale”, a spus Mike Godoroja despre Andra Rotaru.

Aceasta a citit câteva poeme din antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA printre care ”Ce pornește din coapsă”, ”Aurora”, ” Tarantule”.

 

A urmat Marius Mihalache despre care Mike Godoroja a spus: ”este copilul minune al țambalului, a cântat la cele mai importante festivaluri ale Europei, ale lumii, este autor de muzică de film și mai nou este masterand la compoziție muzică de film în Statele Unite, este un tip fabulos și un prieten să-l pui la inimă, Marius Mihalache. Îl avem în această seară aici și pe unul dintre cei mai talentați percuționiști, Lorin Mihalache”

 

Sala Teatrului de Stat din Constanța a răsunat în acordurile țambalului lui Marius Mihalache acompaniat de fiul său, Lorin Mihalache.

A urmat proiecția unui filmuleț cu Tudor Arghezi, ”o provocare pentru Dorian Pârvu”, a spus Mike Godoroja.

Momentele lui Dorin Pârvu, la claviaturi și  Vali Vătuiu, la tobe au ridicat publicul în picioare.

Rareș Totu a fost următorul muzician care a bucurat constănțenii prezenți la Teatrul de Stat.

 

 

 

Spectacolul s-a încheiat cu melodiile ”Mă doare”, ”Vă rog să aveți o viață frumoasă!” și cu o sesiune de autografe date de artiști pe antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, primită gratuit de toți cei prezenți în sală.

 

 

***

 

 

 

Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es. Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2018, ora 15.00.

***

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

Număr de vizualizări :962


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro