spot_img

A noua secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, la Iași

Joi, 29 noiembrie 2018, ora 19:00, la Ateneul din Iași, Sala Mare de Spectacole ”Radu Beligan” (str. Ion Creangă, nr.14), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a noua secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu prezintă un show unic de poezie și blues. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu.

Spectacolul a fost deschis de Mike Godoroja & Blue Spirit cu piesele ”Născut în România” și ”Caii din Pădurea Letea” și cu filmulețul ”Născut în România” care a prezentat publicului imagini cu câteva dintre cele mai importante personalități ale României.

Mike Godoroja : ”Feți Frumoși și Ilene Cosânzene, suntem foarte fericiți că am ajuns în orașul în care avem cei mai mulți prieteni. Astăzi, poate nu întâmplător, unul dintre muzicienii pe care eu îi stimez și cu care am realizat un album grozav intitulat Cei mai frumoși ani, își serbează ziua de naștere, așa că dați-mi voie să încep prin a-i spune la mulți ani lui Eugen Mihăescu de la Kripton. În fața voastră se află un echipaj plin de pasiune în ceea ce face și  nu numai pasiune ci și misiune. Vi-l readuc în posesia amintirilor  voastre pe unul dintre cei mai inventivi toboșari și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai mei, e vorba de Vali Vătuiu. Coechipierul lui este un muzician rock 100%, la chitară bas și sintetizatoare, Tibi Duțu. În dreapta, cântă la toate instrumentele cu coarde, n-are facebook, n-are smartphone, comunicăm cu el prin porumbei, face plajă la nudiști, îl cheamă Alin Păun. În stânga mea este un domn, un lord al clapelor și mă bucur tare mult că am ajuns împreună aici la Iași, Dorian Pârvu. A venit momentul să îl invit în scenă pe vinovatul fără vină al acestei serate de muzică și poezie, unul dintre cei mai prezenți poeți din generația actuală, un luptător cu o energie infinită pentru cauza poeziei, Dan Mircea Cipariu”.

”O seară fastuoasă, vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător, ovo-lacto-bar, un prieten vechi al domnului Eugen Mihăescu. Mă bucur că serbăm pe scenă ziua lui de naștere. În 1987, eram pe aceeași scenă într-un spectacol după ”Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, acolo jucam un rol împreună cu câțiva adolescentenți entuziaști, și Eugen a fost cel care a făcut muzica pentru care a și luat un mare premiu la Berlin. Este un mare compozitor, o figură a muzicii rock din România și un chitarist absolut minunat. Îi spun și eu cu acest prilej, la mulți ani, Eugen Mihăescu. Suntem într-o sală cu totul și cu totul specială, bunul meu prieten George Mihăiță a fost aici cu cartea lui Mihăiță. Reconstituirea unei vieți, apărută la editura Tracus Arte, și a avut un mare succes. Întâmplarea, fiica vitregă a destinului, cum ar fi spus I.L. Caragiale, face ca eu să fiu președintele Clubului Unesco-Adolescenții, prima organizație de adolescenți din România, inițiată de George Mihăiță.  Sunt foarte bucuros că suntem la Iași și prezentăm această penultimă secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. În antologia centenară apar 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Fără identitatea de limbă nu ai națiune, iar cea mai subtilă formă de exersare a unei limbi este poezia pe care acea limbă o poate produce”, a spus Dan Mircea Cipariu.

Acesta a citit din antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București: ”Tehnici de camuflaj” de Robert Șerban, ”Tarantule”, de Andra Rotaru,  ”Fără șansă” de Bogdan O. Popescu, ”Singurătatea” de Ioan ES Pop.

”Stăteam cu cei doi copii ai mei, Alexandru și Ana Maria, și ascultam niște piese ale lui Alexandru Andrieș și le explicam că a existat în România un loc în care eram liberi și acela era Costinești. Astăzi nu mai există decât numele a ceea ce a fost odată și atunci Ana Maria mi-a zis tată nu e chiar așa, am să te iau la Vama Veche și astfel s-a născut piesa Amintiri din Vama Veche”, a spus Mike Godoroja.

A urmat piesa ”Amintiri din Vama Veche”, piesă ce va fi inclusă pe noul album semnat Mike Godoroja & Blue Spirit.

A fost invitat pe scenă muzicuțistul Marcian Petrescu: ”Intră un curator desăvârșit, un doctor de măsele ale blues-ului, el scoate tot ce e rău și vă face implanturi definitive, dați-i un aplauz celui mai bun muzicuțist pe care îl are țara noastră, Marcian Petrescu”, a spus Mike Godoroja.

Au urmat piesele  ”Fabrici și uzine”, ”Blues-ul Casei Poporului”, ”Blues bizar din orașul Iași”.

Spectacolul a continuat cu cea de-a doua secvență poetică. DMC a citit: ”Adolescență” de Ioana Nicolaie, ”Picioarele goale”, de Nora Iuga, ”Lucruri blânde” de Teodor Dună, ”Compoziție” de Ioana Crăciunescu, ”Centenar” de Dan Coman, ”Galeria” de Rita Chirian.

Mike Godoroja i-a invitat pe scenă pe Marius și Lorin Mihalache. Aceștia au bucurat publicul prezent în sala Ateneului din Iași cu un moment muzical deosebit la țambal și tobe.

Dorian Pârvu, la claviaturi, a fost cel care a continuat spectacolul de la Ateneul din Iași.

Apoi, a fost invitat pe scenă Rareș Totu, alături de care Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat ”Toamna”, o piesă ce va fi inclusă pe noul album ”Născut în România”.

Spectacolul s-a încheiat cu o improvizație a lui Dan Mircea Cipariu ”ca o amintire a relației dintre Blaj și Iași m-am gândit să fac o improvizație pe un text al lui Timotei Cipariu care, în 1832, nota câteva versuri. Versurile sunau în felul următor: mă suii pe deal ca să văz de cal, văzui frâul dracului în mijlocul satului, sus pe dealul Mărtinești nu-s ficiori ca Cipărești.”, a precizat DMC.

 

 

 

 

Piesa de final a fost ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”. Toți cei prezenți în sală au primit gratuit antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA împreună cu autografele artiștilor prezenți pe scenă.

 

 

 

 

 

 

 

***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

 

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es. Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 30 noiembrie 2018, ora 15.00.

***

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508