spot_img

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA sau tot omul de la Cluj / cântă doină, ba și blues

Luni, 12 noiembrie 2018, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca  (Piața Lucian Blaga, nr.1-3), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a treia secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu prezintă un show unic de poezie și blues. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu.

Spectacolul a fost deschis cu un colaj video în care au fost prezentate publicului imagini cu personalități marcante ale culturii românești și cu piesa  ”Născut în România” semnată Mike Godoroja & Blue Spirit.

 

”Feți Frumoși și Ilene Cosânzene, sunteți în fața unei serate în care vom cânta și vom asculta poezie sub spectrul unei idei care mi-a venit într-o noapte  când băiatul meu Alexandru mi-a furat din discoteca personală un album cu Bruce Springsteen și care se numea ”Born in  the USA”. A luat vinilul, s-a așezat în pat  și-a pus căștile pe cap  și asculta albumul. După ce a terminat a venit la mine și mi-a zis ” tată, de ce nu faci același lucru  și tu ca Springsteen?”. Atunci m-am uitat în ochii lui și i-am spus: Alexandru, Born in  the USA cu Bruce Springsteen nu este o laudă pentru Statele Unite, ci este o critică, este, dacă vreți, un pumn în gura guvernelor americane care nu își fac treaba, așa că nu prea mă inspiră, și atunci el mi-a spus da, dar uite ce am auzit, că de fapt a fost inspiria la rândul lui de James Brown care cânta ”Living in America” și, tot bătându-mă la cap așa , mi-a spus te rog, fă ceva care să mă convingă să rămân aici după ce termin facultatea. Atunci l-am sunat pe bunul meu prieten, poetul rebel al generației actuale, Dan Mircea Cipariu, și cu el împreună am pus bazele acestei serate de muzică și poezie”, a spus Mike Godoroja.

 

”O seară fastuoasă, vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător și ovo-lacto-bar. Sunt vis-à-vis de o clădire care îmi este foarte dragă, Biblioteca Centrală Universitară. Atunci când, după venirea comuniștilor i s-a retras dreptul de semnătură lui Lucian Blaga, el, după cum probabil știți, a fost ani de zile bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară și pentru că auzise că au fost aruncate în Târnava Mică cărți și manuscrise din celebra bibliotecă a lui Timotei Cipariu de la Blaj, Lucian Blaga a adus la Biblioteca Centrală Universitară un dulap, un armariu, din armariul lui Cipariu. Pentru că am aici, vis-à-vis, un dulap, am și o piață cu același nume, am să încerc să improvizez ceva … că tot omul de la Cluj  / cântă doină, ba și blues. Aseară vântul bătea / Blues-ul tom mă-stâmpărea. După acest mic intro, am să vă citesc câteva poeme din antologia 10X10 NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, antologia centenară care cuprinde poemele a 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografii literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. La finalul cărții este un trialog de poezie care a fost scris de către mine, de către artistul vizual Mihai Zgondoiu și Mike Godoroja. Pentru că suntem la Cluj vă voi citi pentru început un poem al lui Ioan ES Pop, care este unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani”, a spus Dan Mircea Cipariu.

DMC a citit, în prima secvență poetică, ”Singurătatea” de Ioan ES Pop, ” Galeria”, de Rita Chirian și ”Compoziția”, de Ioana Crăciunescu.

 

”Vă vom cânta o piesă despre un poet pe care îl citesc, odată cu nașterea copiilor mei, în pat,  noaptea la culcare. Am doi gemeni, fată și băiat. Într-o seară ei au luat Luceafărul, s-au așezat în pat sub plapumă și toți trei am început să ne împărțim câte o strofă. La un moment dat, mă întreabă Ana Maria, ”tati, de ce nu se vorbește despre Eminescu?” Și i-am scups că despre Eminescu se vorbește mai mult politic decât literar, așa că am făcut o piesă care se numește Emigrantul Eminescu”, a spus Mike Godoroja.

 

Mike Godoroja & Blue Spirit  au cântat piesele ”Caii din Pădurea Letea”, ”Emigrantul Eminescu” și ” Ana, frumoasă fată”.

 

Dan Mircea Cipariu a continuat recitalul poetic cu ”Tehnici de camuflaj” de Robert Șerban, ”Tarantula” de Andra Rotaru și ”Fără șansă” de Bogdan O. Popescu.

 

Pe scenă s-a alăturat Marcian Petrescu despre care Mike Godoroja a spus că este ”cel mai bun scufundător al muzicuțelor din România”.

 

Mike Godoroja & Blue Spirit, Eugen Mihăescu și Marcian Petrescu au cântat piesa ”Cântă o manea”.  A urmat un ”război” al chitărilor cu Eugen Mihăescu, Alin Păun și Tibi Duțu.

 

A treia secvență de poezie i-a avut în prim plan pe poeții: Ioana Nicolaie, cu poemul ”Adolescență”, Nora Iuga– ”Într-o zi de 10 mai” și Dan Coman– ”Centenar”.

 

A urmat o parte solistică a muzicianului Dorian Pârvu.

 

Dan Mircea Cipariu a improvizat pe textul unui cântec de peste 150 de ani, cules de la Timotei Cipariu  și publicat de un elev al său, Nicolae Pauleti.

 

”Am intrat în ultima parte a showului și veți cunoaște sau veți recunoaște două nume majore ale scenei muzicale de la noi, nume cu importanță și rezonanță cu mult peste hotarele noastre. Îl invit acum  pe un chitarist al cărui renume se leagă foarte mult de două titluri pe care le-a primit pe bună dreptate, cel mai bun chitarist, un om care a cântat în foarte multe locuri din lumea asta, un muzician, compozitor, orchestrator, producător, un excelent inginer de sunet de studio și un iubitor pătimaș al chitarelor electrice. Îl invit pe scenă pe Rareș Totu”, a spus Mike Godoroja.

 

Rareș Totu a cântat împreună cu Mike Godoroja & Blue Spirit  piesa ”Nopți de Sânziene”.

 

A urmat Marius Mihalache cu al lui țambal magic.

 

În finalul showului, Dan Mircea Cipariu a recitat un poem al lui Alexander Baumgarten, scris de universitarul clujean pe când avea 15 ani, ”Fetițele”, și poemul ”Pink Freud” de Sorin Gherguț.

 

Piesa de final semnată Mike Godoroja & Blue Spirit a fost ”Mă doare” .

 

Publicul clujean entuziast a rechemat artisții pe scenă. Aceștia au cântat piesa ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”.  Zeci de spectatori au primit câte un exemplar din antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, iar artistii au dat autografe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

 

Itinerariu:

Galați, 14 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” / invitat special: Nora Iuga

 Sighișoara, 18 noiembrie 2018, ora 19.00, Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” / invitat special: Ioana Crăciunescu

 

Brașov, 20 noiembrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Reduta / invitat special: Teodor Dună

 

Sibiu, 22 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Gong / invitat special: Rita Chirian

 

Constanța, 27 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul de Stat / invitat special: Andra Rotaru

 

Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași

 

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es.Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 27 noiembrie 2018, ora 15.00.

 

 ***

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

 

 ***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.  

 

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508