spot_img

„Vă plaCello?” – la superlativ, despre violoncel și concertul Răzvan Suma & Adrian Mantu

În seara zilei de luni, 22 octombrie 2018, pe scena Sălii Festive a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu a avut loc un concert cu totul excepțional intitulat „Vă plaCello?” și susținut de două nume mari cu o bogată reputație internațională: Răzvan Suma și Adrian Mantu. Publicul a primit cu mult entuziasm acest eveniment din agenda culturală a Sibiului, toate locurile fiind epuizate cu mult timp înaintea concertului.

Evenimentul a făcut parte din Stagiunea ICon Arts @Biblioteca ASTRA, concert inclus în proiectul mai amplu „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și cei mai buni artiști ai momentului.

Publicul sibian a asistat la o seară remarcabilă în care au dominat acordurile de violoncel ale celor doi maeștri care au dovedit încă o dată talentul cu care sunt înzestrați. A fost îndelung apreciat modul autentic de abordare a repertoriului și, mai cu seamă, devotamentul pe care îl au pentru acest instrument, a cărui poveste muzicală o spun cu vervă, eleganță și expresivitate.

Sala Festivă a bibliotecii a fost din nou neîncăpătoare, acustica sa redând perfect calitatea sunetului, iar publicul s-a arătat foarte entuziasmat, pe bună dreptate, de vivacitatea și strălucirea interpretării pe care au adus-o Răzvan Suma și Adrian Mantu. Artiștii au abordat un program vast din repertoriul compozitorilor J. B. Barrière, D. Popper, L. Boccherini şi J. Fr. Dotzauer, dar și compoziții românești de V. Jianu adaptate pentru violoncel, precum și reinterpretări inedite ale unor piese pop/rock spre surprinderea plăcută a publicului.

Răzvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români, laureat a numeroase premii internaționale, solist concertist al Orchestrei Naționale Radio dar și conferențiar la Universitatea Națională de Muzică din București, susținând până în prezent peste 1000 de concerte în România și pe toate continentele, iar Adrian Mantu este, de asemenea, deținătorul a numeroase distincții internaționale, lider al Cvartetului ConTempo, cvartetul rezident al Radiodifuziunii Irlandeze RTÉ și, la rândul său, profesor în numeroase masterclassuri, ambii violonceliști fiind profesori la Academia ICon Arts care se desfășoară anual în județul Sibiu.

Peste 150 de spectatori au aplaudat intens prestația celor doi interpreți, mulți dintre cei prezenți oferind organizatorilor nenumărate aprecieri pentru eveniment. „Mi-a plăcut foarte mult, mă bucur enorm că am reușit să-i văd și să-i ascult pe cei doi violonceliști! Au vibrat perfect împreună… uneori grav, cu note dramatice, alteori zglobiu și delicat”, sunt cuvintele unei spectatoare fidele a Stagiunii „ICon Arts @ Biblioteca ASTRA”.

Sebastian Gheorghiu, Manager de proiecte UCIMR: „Acest eveniment a fost poate cel mai așteptat din întreaga serie de concerte începută anul acesta la Biblioteca ASTRA. Ne bucurăm să spunem că Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA confirmă și se confirmă. Iată că muzica de calitate și spectacolul artistic însușit cu autenticitate va atrage întotdeauna un public numeros.

Succesul acestui format de eveniment se datorează în bună măsură parteneriatului dintre două instituții de prestigiu, una din mediul de stat, patronată de Consiliul Județean Sibiu, și cealaltă din mediul ONG. Mulțumim și cu acest prilej întregii echipe de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu pentru implicare și profesionalismul de care dau dovadă de fiecare dată.

Mulțumim, de asemenea, artiștilor pentru spectacolul excepțional. Cu amândoi vă veți reîntâlni la Academia & Festivalul ICon Arts 2019 unde vor fi invitați în calitate de profesori de masterclass, prilej cu care îi veți asculta în noi concerte, în contexte inedite, în incinta bisericilor fortificate din județul Sibiu și a conacelor istorice.”

Cu prilejul evenimentului, publicul a putut vizita expoziția „Violoncelul: de la clasic la modern”, pregătită de reprezentanții Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu care au propus tuturor celor prezenți o serie de materiale imprimate și audio, toate aparținând fondului bibliotecii. Au fost expuse documente care dezvăluie numeroasele calități ale violoncelului: partituri pentru violoncel, discuri de vinil și CD-uri. Totodată, publicul a putut vizualiza reproduceri ale unor documente periodice de acum 100 de ani, precum Telegraful Român din decembrie 1918 sau Foaia Poporului din ianuarie 1919, materiale care pun în lumină evenimentele din preajma Marii Uniri de la 1918.

Seara s-a încheiat cu o degustare de vinuri din soiuri autohtone, oferite de Senator Wine, un alt produs made in Romania care se bucură de succes internațional.

 

Următorul concert al Stagiunii „ICon Arts @ Biblioteca ASTRA” va avea loc luni, 5 noiembrie 2018, de la ora 19:00 și va cuprinde un recital aparte de folclor și lied românesc susținut de soliștii Ioana Maria Ardelean și Daniel Magdal, acompaniați la pian de Diana Spînu și Aurel Mustățea. Intrarea va fi liberă prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastra2@gmail.com

 

 

***

 

Organizator: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)

„100 de ani în 100 de concerte” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, acțiune culturală co-finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale

 

Parteneri: programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR, Exces Music, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, EnjoyTV România, Radio România Cultural, Tribuna, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Capital Cultural, Știri de Sibiu, Profil Cultural.

 

Notă: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508