Tudor Zbârnea expune ”Atemporal”, la Galeria Romană

oct. 31st, 2018 | By | Category: Postcard

Joi, 1 noiembrie 2018, ora 19.00, la sediul Galeriei Romană din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1, sector 1, București (Piața Romană), va avea loc vernisajul expoziției ”Atemporal” de Tudor Zbârnea. Expoziția se poate vizita între 1 – 24 noiembrie 2018.

TUDOR ZBÂRNEA

Născut la 29 decembrie 1955 în Nisporeni, Moldova, a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice I. E. REPIN din Chişinău, clasa profesorului Petru Rusu și Universitatea de Arte George Enescu, din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu.

Din  2002 este  Director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Este membru al Academiei Europene de Științe și Arte, Salzburg, Austria, membru al Academiei Naționale de Arte din Ucraina, membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici în cadrul UNESCO, Paris, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi din Moldova.

2014 – Laureat al Premiului Național, acordat de Guvernul Republicii Moldova, pentru merite deosebite în dezvoltarea artelor plastice.

În anul 2009  i-a fost acordat, de Președintele Republicii Moldova, Titlul Onorific de Maestru in Artă.

2001 – Rezident al Citè Internationale des Arts din Paris.

Format în preajma unor reputaţi artişti ca Mihai Grecu, Dimitrie Peicev şi Andrei Sârbu, Tudor Zbârnea încă de la începutul carierei sale şi-a construit profilul artistic, devenind o puternică individualitate. Artistul și-a edificat cu tenacitate propriul demers vizual, realizând o pictură în care se disting mai multe etape de ordin estetic şi imagistic, în acelaşi timp păstrând în permanenţă funcţia expresivă a culorii. Pictura pentru el, rămâne a fi o formă de cercetare artistică.

Tudor Zbârnea desfăşoară o bogată activitate în domeniul picturii, participând la peste 300 de expoziţii reprezentative de artă contemporană, naţionale şi internaţionale, organizând şi 30 de expoziţii personale în diverse muzee şi galerii de artă, din Moldova, România şi străinătate.

Discursul pictural al artistului, de cea mai autentică sensibilitate cromatică, se configurează din mai multe cicluri, printre acestea evidenţiindu-se ”Schimb de tăceri”, ”Parinţi”, ”Ritmuri ancestrale”, ”Axe totemice”, „Între Tată şi Fiu”, ”Urme”, ”Între Cer şi Pământ” şi ”Recurs arhetipal”, ultimul incluzând şi o serie de lucrări de referinţă de mari dimensiuni, realizate într-o stilistică inovatoare – „Inserţii arhetipale”, ”Adâncuri”, ”Defolierea memoriei”, ”Detaşare”, ”Stratificarea memoriei”, ”Ritual”, ”Dans arhaic”, ” Redescoperire”, ”Idoli” ş.a., – lucrări care pot fi considerate un act de recuperare a unor valori pierdute sau uitate, un act de redobândire a echilibrului interior, care rezonează cu memoria colectivă, revendicând concomitent şi un obiectiv suprem, cel al unităţii spirituale a întregii umanităţi.

Participă în calitate de preşedinte sau membru al juriilor la diverse concursuri naționale și internaționale în domeniul artelor vizuale.

 

Lucrări ale sale se găsesc în importante colecții private în ţară şi străinătate:

Australia, Armenia, Austria, Belgia, Franţa, Italia, Germania, Kârghistan, Olanda, S.U.A., Slovacia, Rusia, Venezuela, Israel, Turcia, Finlanda, Cipru, Lituania.

 

Număr de vizualizări :731


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro