”Mistere în pictura lui Theodor Aman ”- conferință susținută de Greta Șuteu, Muzeograf MMB, la Palatul Suțu

oct. 24th, 2018 | By | Category: Postcard

Joi, 25 octombrie 2018, ora 18.30, Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu (Bd I. C. Brătianu, nr. 2), la conferința de susținută de Greta Șuteu, muzeograf, cu tema: „Mistere în pictura lui Theodor Aman”.

„Imaginea poate fi de cele mai multe ori mai uşor de înţeles decât  textul scris, dar există situaţii în care descriptivismul ca metodă de  comunicare cu rezultat imediat este dublat de concept. Aceasta este, în  general, o caracteristică a marilor maeştri, indiferent de epocă sau  stil. Opera lor clamează lecturi succesive, interpretări în trepte, cu treceri de la un nivel inferior la un nivel superior – parcurs obligatoriu pentru a avea acces la ideile ascunse dincolo de imaginea perfectă sau mulţumitoare la prima vedere. Satisfacţia profundă a receptorului operei de artă se manifestă cu adevărat abia după parcurgerea traseului sinuos al interpretării, fie el total sau parţial.

Theodor Aman este unul dintre artiştii la care doar întâlnirea cu imaginea poate fi satisfăcătoare, dar receptorul care rămâne la acest nivel va fi văduvit de pătrunderea într un univers fabulos, într-o lume  aflată dincolo de vizibil, în care ideile ascunse implică direct interpretarea privitorului, făcându-l părtaş la desluşirea unor poveşti enigmatice, inaccesibile unui receptor grăbit.

În parcursul său dinspre opera descriptivă spre opera cu concept, Aman foloseşte procedee revoluţionare, de la negativul fotografic şi perspectiva inversă, la modalităţi de expresie surprinzătoare, precum non – finito sau increato (non creato), provocând privitorul să depăşească epicul imediat pentru a accede la nivelul mesajelor ascunse –
cele care construiesc lumea subtilă a capodoperei.

Vom încerca să pătrundem împreună în această lume, printre portrete misterioase, care aşteaptă să-şi dezvăluie povestea şi compoziţii  sofisticate, care vieţuiesc undeva, între lumea materială şi cea spirituală, dizolvând certitudinile percepţiei de suprafaţă şi  construind universul surprinzător al maestrului Aman” – Greta Șuteu, muzeograf, Muzeul Theodor Aman, parte din Muzeul Municipiului București.

Intrare – 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Număr de vizualizări :749


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro