Începutul Coloanei fără sfârşit

oct. 23rd, 2018 | By | Category: Postcard

Miercuri, 31 octombrie 2018, ora 19.30, la Athénée Palace Hilton, București, va avea loc Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.

1924. Brâncuşi împreună cu mai mulţi prieteni artişti stau la o masă în celebra Café de la Rotonde din Montparnasse. Ceasurile sunt înaintate. Se râde, se bea, se discută Arta. Brâncuşi cere chelnerului un ghid al Montparnasse-ului şi schiţează din câteva linii obsesiile sale de-o viaţă: un cap de femeie (o ”Muza adormită”, semn că artistul nu o uitase pe frumoasa baronesă Renée Irana Frachon care îi pozase între 1909-1910) şi coloana fără sfârşit, căreia peste ani îi va da viaţă la Târgu-Jiu.

În anii ’30, ghidul va ajunge în posesia lui Ion Alexandrescu (cioplitorului lui Constantin Brâncuși din perioada 1937-1938 în cadrul proiectelor monumentale din ansamblul sculptural din Târgu Jiu).

Din această colecţie istorică, schiţele “La Colonne sans fin/La muse endormie” (Les Guides de Paris) (preț de pornire 10.000 €) ajunge în Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești din data de 31 octombrie.

În mai 2018, o sculptură din bronz realizată de artistul român s-a vândut cu 71 de milioane de dolari, la o licitaţie organizată de Casa Christie’s din New York. Astăzi, românii au şi ei şansa de a-l preţui din nou pe Brâncuşi.

Număr de vizualizări :548


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro